Za sledování televize na pokojích pacienti KNTB platí

01.05.2016 20:07

ZLÍN – Nepříjemně zaskočeni mohou být především starší pacienti hospitalizovaní v Krajské nemocnici T. Bati a. s., protože za sledování televize, pokud ji mají na pokoji, musí platit. Jedna hodina je vyjde na desetikorunu, a jestliže chtějí sledovat zajímavý film, zábavný program nebo sportovní přenos, musí do pokladničky naházet desetikorunové mince. Vlastní přenosnou televizi si ale nesmějí přinést.
Podle dotazů a ohlasů mnoha pacientů a po mé vlastní zkušenosti, jsem se obrátila na vedení KNTB s dotazem, jak je to vlastně s televizními přijímači, které jsou nainstalovány spolu s mincovníky v pokojích například na chirurgii nebo neurochirurgii.  Při pohledu na dlouhodobě ležící starší pacienty, jsem nabyla dojmu, že nemocnice měla při výběru dodavatele spíše než zanedbatelný finanční efekt, požadovat značně zvýšený. A přinejmenším pacientům, kteří se v nemocnici dlouhodobě léčí, finanční stránku věci kompenzovat. 
Jenom tak pro sebe se s nadsázkou ptám - je notebook, tablet nebo mobil elektropřístroj? V nemocnici je wifi a tyto přístroje potřebují také za určitou dobu nabít a tedy se musí využít elektrická zásuvka. V nemocničních pokojích je jich prý nedostatek. Zakáže vedení nemocnice používání i těchto přístrojů? 
Na mé otázky odpověděl Roman Mádr, provozně obchodní náměstek ředitele Krajské nemocnice T. Bati, a. s., Zlín.   
Pane náměstku, proč musejí pacienti za sledování TV na pokoji platit a jakou částku?
Protože doma za sledování taky platí – pořízení televizoru, zřízení anténních rozvodů, el. energie, koncesionářský poplatek. Zde je v ceně navíc zahrnuta údržba systému a jeho servis. V KNTB, a. s., platí 10 Kč za sledovanou hodinu, ne za uplynutí hodiny od vhození mince.
Jsou tyto TV v každém pokoji každého oddělení? Kolik TV takto nemocnice provozuje?
Nejsou v každém pokoji každého oddělení, byly rozmístěny na základě konzultace se zdravotnickým personálem prostřednictvím náměstkyně ošetřovatelské péče a oni určili vhodnost umístění. Sama nemocnice neprovozuje placenou službu TV. Těchto systémů (televizor s mincovníkem) je v nemocnici cca 160. Nemocnice poskytuje bezplatné sledování TV v jídelnách na všech lůžkových odděleních.
Televize jsou majetkem nemocnice nebo je dodala firma? Která a uskutečnilo se na firmu výběrové řízení?
Televize v provozu placené služby nejsou majetkem nemocnice. Provozovatelem této služby a majitelem televizorů a mincovníkům je společnost lN'TERTELL CUP comp. s.r.o., Čeladná. Výběrové řízení nebylo zapotřebí, protože se jedná o malou výši plnění, cenové srovnání jsme samozřejmě měli.
Jaký finanční efekt z TV nemocnice má?
Zanedbatelný, jednalo se v tomto případě o službu dlouho poptávanou pacienty. Poskytnuté plnění od provozovatele je na úhradu spotřebované el. energie na provoz televizorů a mincovníků.
Může si pacient přinést na pokoj svoji třeba malou TV?
Pacient si nemůže do zdravotnického zařízení přinést žádný elektrospotřebič, který vyžaduje externí napájení ze sítě, a to ze dvou důvodů. První důvod je, že provoz elektrospotřebiče podléhá v nemocnici povinné elektrorevizi, což donesené přístroje nesplňují, a druhým důvodem je omezený počet elektro zásuvek na pokojích, kdy volné zásuvky jsou nutné při akutních stavech pacientů pro použití zdravotnických přístrojů.
Proč jste k takovému způsobu „placeného nadstandardu“ pro nemocné přistoupili? V jiných nemocnicích mohou sledovat TV zadarmo nebo si přinést svoji menší TV a zdarma sledovat program.
Důvody pro tento způsob jsme uvedli výše. Známe mnoho jiných nemocnic, menších i větších, kde tento způsob je řešen právě touto cestou.
Jana Bubeníková
Ilustrační foto: Vlastimil Langer