Za ilegální odběr elektřiny hrozí muži až pětileté vězení

26.11.2022 08:20

ZLÍNSKO – Škodu za 850 tisíc korun způsobil energetické společnosti muž z obce u Přerova, který po dobu tří let ve své nemovitosti na Zlínsku neoprávněně odebíral elektrickou energii mimo elektroměr. V případě odsouzení hrozí dosud netrestanému muži trest odnětí svobody až na pět let.
„Na základě anonymního oznámení o možném podvodu při odběru elektřiny doručeného do energetické společnosti v květnu loňského roku se energetici zaměřili na kontrolu odběru elektřiny v konkrétním domě na Zlínsku. Odběr měřili v období od července loňského roku do července roku letošního. Majitel této nemovitosti následně vykázal za uplynulý rok odběr asi 105 kWh. Z kontrolního měření ale vyplynulo, že skutečný odběr elektřiny byl 50 429 kWh.  Rozdíl byl tedy 50 324 kWh a způsobená škoda téměř 850 tisíc korun,“ uvedla Monika Kozumplíková, policejní mluvčí.
Pracovníci energetické společnosti podali po tomto zjištění na majitele domu trestní oznámení. Kriminalisté při domovní prohlídce zjistili, že v rodinném domě je nainstalovaná neměřená odbočka elektrické energie. Elektřinu bylo kvůli tomu možné přepínat z měřené do neměřené polohy vypínačem umístěným v kuchyni.
„Majitel rodinného domu nejprve tvrdil, že nerozumí tomu, jak mohlo dojít k tak vysoké spotřebě, když nemovitost využívá pouze jako chalupu. Po domovní prohlídce ale přiznal, že mu odbočku instaloval jeho známý, který ale v loňském roce zemřel. Vysvětlil mu funkci vypínače. Muž si poté na neměřenou elektřinu přepínal vypínačem zejména v době, kdy využíval elektrické přímotopy,“ pokračovala policistka.
Komisař kriminální policie ve Zlíně obvinil dvaašedesátiletého muže ze spáchání trestného činu krádež, V případě odsouzení hrozí dosud netrestanému muži trest odnětí svobody až na pět let.

Vlastimil Langer
Zdroj: Policie Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZK