Za dva měsíce si zloděj zadělal na tříleté vězení

01.10.2020 15:13

UHERSKÉ HRADIŠTĚJedenáct krádeží má na svědomí osmadvacetiletý muž z Uherskohradišťska, kterého od středy 30. září trestně stíhá vrchní inspektor z Oddělení obecné kriminality v Uherském Hradišti.
„Mladý muž během dvou měsíců způsobil škodu za více jak 32 tisíce korun. Tohoto protiprávního jednání se navíc dopouštěl i přesto, že byl v posledních třech letech za obdobnou trestnou činnost již odsouzen. Nyní mu proto hrozí až tříleté vězení,“ sdělila policejní mluvčí Simona Kyšnerová.
Obviněný se během uplynulých dvou měsíců dopustil hned jedenácti skutků. Trestnou činnost spáchal na různých místech okresu Uherské Hradiště. Kradl především autobaterie z odstavených osobních i nákladních automobilů a z autobusů. Mnohdy musel navíc překonat ploty domů či areálů, aby se k zaparkovaným vozidlům vůbec dostal.
„Kromě toho z jednoho vozu, ze kterého se neúspěšně pokoušel odčerpat naftu, odcizil peníze a doklady, které uvnitř zanechal majitel. Jinde zase ukradl televizor. Vzal ho z pergoly na dvoře rodinného domu. V dalším případě se vloupal do rekreační chalupy. Místnosti prohledal, nic ale neukradl,“ pokračovala policistka.
Osudným se mu však stal poslední čin. Toho se dopustil minulý týden v sobotu v obci nedaleko Starého Města u Uherského Hradiště. Vyhlédl si tam totiž kavárnu, do které se vloupal. Násilím překonal okno a uvnitř poté odcizil drobné mince, zapalovače, láhev alkoholu a kyblík s utopenci. „Při krádeži ho ale přistihl majitel, který se mu snažil v odchodu zabránit. Zloděj ho ale fyzicky napadl a poté utekl. Na místo po chvíli dorazili přivolaní policisté. Během šetření si uherskohradišťská hlídka všimla kolem projíždějícího vozidla, které odpovídalo popisu automobilu pachatele. Policisté se ihned za autem vydali a po chvíli ho zastavili. V jeho autě následně nalezli některé z odcizených věcí a také nástroje, které používal k odpojení baterií či k vloupání,“ dodala mluvčí.
Muž nakonec skončil na policii, kde se kriminalistům k uvedeným skutkům přiznal. Při výslechu vyšly najevo také případy, které okradení policistům ani neoznámili.

Vlastimil Langer
Zdroj: Policie Zlínského kraje 
Ilustrační foto Archiv KNZ