Z partnerské spolupráce měst těží především děti

15.02.2023 07:20

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Na čtyři desítky žáků s pedagogy ze základní školy v chorvatském Daruvaru v lednu a obdobně početná výprava ze srbského Čačaku v únoru navštívili Valašské Meziříčí. Školáci z partnerských měst se na Valašsku učili lyžovat a místní děti čeká v létě pobyt u moře.
Valmez má výborné vztahy jak s Daruvarem, kde žije početná česká menšina, tak s Čačakem. „Se zástupci obou měst v Chorvatsku a Srbsku dlouhodobě spolupracujeme. Skvělé je, že se nám výměnu zkušeností v rámci samospráv podařilo posunout ještě dál a zapojit do ní také naše základní školy,“ vysvětlila místostarostka Yvona Wojaczková. V zimě se tak na Valašsku učí děti z balkánského poloostrova lyžovat a v létě jezdí školáci z Valašského Meziříčí k moři.
„S kolegy z Čačaku jsme se bavili také o možnosti obnovit výměnné pobyty žáků v rodinách. Tento model jsme si vyzkoušeli už dříve, avšak kvůli covidu jsme ho museli přerušit. Pro děti je to skvělá příležitost, jak poznat jinou kulturu a navázat dlouhodobé přátelské vztahy,“ doplnila místostarostka Wojaczková.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí