Z dotace SFDI se zafinancují tři stavby a obnoví povrchy 22 úseků vozovek

08.07.2022 07:16

ZLÍNSKÝ KRAJ - Částku téměř 158,7 milionu korun na modernizaci silnic II. a III. třídy získalo v letošním roce od Státního fondu dopravní infrastruktury Ředitelství silnic Zlínského kraje. Tyto prostředky využije na financování tří větších investičních staveb a na pokládku nových živičných koberců na 22 úsecích krajských silnic o celkové délce 18,1 kilometru.

„V posledních letech se stalo pravidlem, že stát rozděluje určité finanční prostředky také pro silnice II. a III. třídy, které jsou ve vlastnictví krajů. Zlínský kraj takto letos získává od Státního fondu dopravní infrastruktury 158,669 milionu korun,“ řekl Vojtěch Cekota, tiskový pracovník ŘSZK.
„Je to významný objem finančních prostředků, který nám každoročně umožňuje zlepšovat stav silnic II. a III. třídy ve větším rozsahu, než by bylo možné pouze z peněz, které dostáváme od Zlínského kraje. Z letošní dotace SFDI využijeme polovinu na financování tří větších investičních silničních staveb, z druhé poloviny budeme realizovat plošné obnovy povrchů na 22 úsecích krajských silnic o celkové délce 18,1 kilometru,“ uvedl ředitel ŘSZK Bronislav Malý.
Pokud jde o investiční stavby, peníze od SFDI budou využity na výstavbu nového mostu přes železniční trať a narovnání navazující silnice mezi obcemi Valašské Příkazy a Študlov. Druhou akcí pro financování ze SFDI je přestavbamostu ev. č. 4879-3 a přeložka navazujícího úseku silnice v Novém Hrozenkově. Třetí je rekonstrukce 1,5 kilometru silnice II/432 z Koryčan-Jestřabic na hranici Jihomoravského kraje. Všechny tři stavební akce již probíhají.
Plošné obnovy povrchů vozovek z dotace SFDI budou realizovány v období do října letošního roku na 22 úsecích krajských silnic.
Vlastimil Langer
Zdroj: Ředitelství silnic Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZ