Vzpomínky na legendární cestovatelskou dvojici H+Z se zúčastnil i ministr kultury Martin Baxa

27.04.2022 13:42

ZLÍNSKÝ KRAJ – Celodenní program akcí věnovaných připomenutí nedožitých 100. narozenin Jiřího Hanzelky, úmrtí Miroslava Zikmunda a 75. výročí startu první cesty těchto legendárních cestovatelů do Afriky a Jižní Ameriky se v pátek 22. dubna uskutečnil ve Zlíně. „Společně jej uspořádaly Klub H+Z, Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Filharmonie Bohuslava Martinů. Pozvání přijal i ministr kultury České republiky Martin Baxa,“ informovala krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.
Ministr kultury se ve Zlíně nejprve setkal s náměstkem hejtmana Lubomírem Traubem a krajskou radní pro kulturu a školství Zuzanou Fišerovou. Zavítal do sídla Zlínského kraje, Baťova mrakodrapu, kde si nenechal ujít prohlídku budovy včetně projížďky Baťovou pojízdnou pracovnou. Poté navštívil Městské divadlo Zlín.
„V odpoledních hodinách se uskutečnilo setkání u nově instalovaného náhrobku Miroslava Zikmunda na Lesním hřbitově, kterého se kromě ministra zúčastnili také syn legendárního cestovatele Miroslav Zikmund mladší, známý cestovatel Petr Horký i předseda Klubu H+Z Vojtěch Holík. Poté následovala prohlídka vily ve zlínské Žlebové ulici, kde Miroslav Zikmund strávil velkou část svého života,“ doplnila tisková mluvčí.
Program dne uzavřel koncert na počest Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda v Kongresovém centru Zlín. V podání Filharmonie Bohuslava Martinů, pod vedením hostujícího dirigenta Leoše Svárovského, zazněly skladby Antonína Dvořáka a Alexandra Borodina. Své umění posluchačům předvedl houslový virtuóz Václav Hudeček.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj