Výzva Do práce na kole nabídne v květnu pestrou škálu akcí na triko

28.03.2022 07:09

VSETÍN – Město Vsetín se letos podruhé v řadě zapojí do květnové výzvy Do práce na kole (DPNK). Její součástí bude i řada doprovodných aktivit, tedy tak zvaných akcí na triko. Některé z nich už znají termín konání.
Hlavním cílem DPNK je přilákat hravou formou obyvatele města a zaměstnance, aby alespoň na měsíc nechali auto doma a zkusili se do práce dopravovat „vlastním pohonem“. „K cestám lze využít například kolo, koloběžku nebo chodit pěšky. Jednotlivé způsoby dopravy je přitom možné libovolně kombinovat. Denně se zapisují maximálně dvě trasy, tedy do práce a z práce, přičemž každá musí mít délku nejméně jeden a půl kilometru,“ přiblížila koordinátorka výzvy DPNK pro Vsetín Iveta Balejová s tím, že každý účastník zapisuje v průběhu května jízdy buď na webu www.dopracenakole.cz nebo prostřednictvím aplikace v chytrém telefonu.
Pro účast ve výzvě je nutné vytvořit tým (třeba firemní) o dvou až pěti členech. V hlavní kategorii DPNK není cílem najezdit co nejvíce kilometrů, ale jezdit pravidelně. „Registrovat se lze na webu www.dopracenakole.cz až do 30. dubna,“ upozornila Iveta Balejová a dodala, že po platbě registračního poplatku obdrží účastníci tričko z biobavlny s originální grafikou, které pak jejich držitele opravňuje k účasti na tak zvaných akcích na triko.
„Pro účastníky jsme zajistili vstupy zdarma do městských lázní v neděli 22. května d 9 do 10 hodin a v úterý 31. května od 17.30 do 18.30 hodin. Líska nabídne každé pondělí a čtvrtek od 9 do 15 hodin ve svém Férovém obchůdku na Dolním náměstí skvělou fair-tradovou kávu nebo čaj zdarma. A Masarykova veřejná knihovna poskytne po celý květen dvacetiprocentní slevu na roční registraci,“ vyjmenovala bonusy na triko místostarostka Simona Hlaváčová.
Součástí květnové výzvy budou i oblíbené snídaně na cyklostezkách, které podpoří místní společnost Kayaku Safety Systems Europe. Jedna se uskuteční v pátek 13. května v Jasenicích a druhá ve čtvrtek 26. května v Bobrkách.
„Účastníci DPNK se mohou těšit i na veřejné cyklo vyjížďky. V sobotu 7. května otevřeme sezonu na Cyklostezce Bečva, o týden později, 14. května, si vyjedeme s organizátory cykloturistického projektu Vrchařská koruna Valašska a v sobotu 21. května se členy Skupiny přátel lehkého šlapání. Trasy vyjížděk budou upřesněny,“ přiblížila místostarostka s tím, že o definitivní tečku za květnovou výzvou DPNK se postará v pátek 17. června slavnostní vyhlášení výsledků na koupališti Pod Pecníkem, a to s hudebními vstupy Bolka Vjaclovského.

Podrobnější informace k DPNK získáte nejen na webu www.dopracenakole.cz, ale také ve facebookové skupině Do práce na kole – Vsetín.

Vlastimil Langer   
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín