Výtěžek předvánoční sbírky poslouží v terapeutických dílnách Diakonie

05.01.2022 09:02

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Starosta města Stanislav Blaha v úterý 4. ledna oficiálně předal výtěžek veřejné předvánoční sbírky, při které na sklonku roku 2021 věnovali občané Uherského Hradiště na dobročinné účely skoro 55,5 tisíce korun. Certifikát převzala zástupkyně Diakonie ČCE – střediska CESTA Michaela Bobková.

„Výtěžek předvánoční sbírky každoročně připadne některému ze sociálních zařízení nebo organizaci, která pečuje o děti a mládež. Loňský připadl Diakonii ČCE, středisku CESTA, které chce peníze využít ve své terapeutické dílně,“ informoval tiskový mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma. 
„Chtěli bychom koupit vypalovací pec, případně i materiál pro rukodělnou výrobu. Částka ze sbírky nás velmi mile překvapila a všem dárcům jsme moc vděční,“ vyjádřila se vedoucí služby Sociálně terapeutické dílny Michaela Bobková. Diakonii předalo město peníze z veřejné předvánoční sbírky v minulosti již dvakrát, naposledy v roce 2016.

Možnost přispět na dobročinné účely mají každý rok před Vánoci občané a návštěvníci Uherského Hradiště už 18 let. Zatímco v samotných počátcích věnovali lidé do pokladniček ve městě jen několik tisíc korun, postupem let se sbírka rozrostla až na desítky tisíc v každé z nich.

„Vloni vánoční sbírka vynesla takřka 60 tisíc korun, stejně jako o rok dříve. Dosud nejvyšší částku se ve veřejné vánoční sbírce podařilo vybrat v roce 2017, kdy občané do pokladniček vložili na charitativní účely 70 762 korun, výtěžek byl tenkrát předán Dětskému domovu v Uherském Hradišti,“ dodal tiskový mluvčí.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto z předání: MěÚ Uherské Hradiště