Výtěžek materiální sbírky z Hulína již pomáhá Ukrajincům

22.03.2022 13:23

HULÍN - Výtěžek materiální sbírky, která se uskutečnila v první polovině března v Hulíně, již pomáhá potřebným na válkou zasažené Ukrajině. „Trvanlivé potraviny, hygienické potřeby a zdravotnický materiál darovaný občany a organizacemi se podařilo převést do Mukačeva a okamžitě distribuovat lidem v nouzi,“ informoval Zdeněk Dvořák z Útvaru tajemníka MěÚ Hulín.
Převoz materiální pomoci zajistil po dohodě s městem Hulínem Jan Košárek, ředitel Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži, a jeho tým. „Na hranicích je nyní klid, o všechny běžence je postarané. Češi i Slováci jsou vzorní. Když jsme tam jezdili dříve, bylo to daleko složitější. Vlastně jediná věc, která je špatná, je, že přes hranice přechází jedna maminka s dětmi a kufrem za druhou,“ svěřil se Jan Košárek se svými dojmy.
Dodal, že s rozdělováním a distribucí materiální pomoci pomáhají v Mukačevu i neplnoleté dívky. „Je poznat, že muži jsou na frontě a potřebná je tak každá ruka,“ konstatoval Jan Košárek. „Jsem rád, že se materiál ze sbírky v Hulíně dostal rychle na místa, kde je nejvíce potřeba. Moc děkuji Janu Košárkovi a jeho týmu za skvělou spolupráci,“ prohlásil Roman Hoza, starosta města Hulína.
Pomáhat Ukrajině se snaží město Hulín několika způsoby. „Kromě materiální sbírky, kterou zrealizovalo ve spolupráci s COO Zlínského kraje – pobočka Hulín a místními dobrovolnými hasiči, uspořádalo i charitativní koncert, na němž se podařilo vybrat 38 222 korun, které byly obratem věnovány na charitativní sbírku Českého červeného kříže na pomoc Ukrajině,“ řekl Zdeněk Dvořák.
Hulín je také připraven spolupracovat se Zlínským krajem a dalšími institucemi ohledně možného poskytnutí ubytování uprchlíkům.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Hulín