Výstava ve vsetínském zámku představuje fenomény Rožnovska

08.03.2022 08:50

VSETÍN - Novou výstavu s tématikou Velikonoc a tradičního umění našich předků připravilo Muzeum regionu Valašsko. V zámku Vsetín představuje historii i současnosti dvou lidových dovedností úzce spjatých s regionem Rožnovska – bílé výšivky a vyškrabované kraslice.
Jemná bílá výšivka proslavila sever Valašska daleko za hranicemi regionu i republiky. Výstava obsahuje unikátní kolekce zdobených textilií ze sbírky valašskomeziříčské pobočky Muzea regionu Valašsko. 
„Soubor dokumentuje vývoj bílého vyšívání od jeho počátků v 1. polovině 19. století až po změny, které přinesl přelom 19. a 20. století. Návštěvníkům představíme i současnou tvorbu v podobě obdivuhodných výtvorů z dílny vyšívaček oceněných prestižním titulem Nositel tradice lidových řemesel Jany Juřicové a Marie Pyrchalové,“ nastínila kurátorka výstavy a etnografka muzea Milada Fohlerová (na snímku při přípravě výstavy).
Bílá výšivka do velké míry ovlivnila vznik dalšího fenomému typického pro tuto část regionu – tradiční rožnovskou kraslici. „Vzory z výšivky se vyškrabují do skořápky černě nabarveného vajíčka. Charakteristické jsou zejména kraslice s technicky náročnou vyškrabovanou mřížkou doplněnou rostlinnými motivy,“ přiblížila Fohlerová. Také v případě rožnovských kraslic jsou k vidění vzácné předměty z muzejních sbírek, konkrétně z období od 20. let do konce minulého století. 

„Proslulost současných rožnovských kraslic pak doloží krásné exponáty od tvůrkyň, jejichž dílo zdobí soukromé sbírky po celém světě. K vidění budou vyškrabovaná slepičí, husí i pštrosí vajíčka od Michaely Bařinové, Boženy Pařenicové, Svatavy Pavlicové, Bohdanky Pečivové a Nadi Šebestýenové,“ doplnila Fohlerová.

„Výstava bude na zámku Vsetín do 29. května. Součástí jsou i komentované prohlídky (lze rezervovat na fohlerova@muzeumvalassko.cz), v průběhu velikonočních svátků proběhnou i tematicky zaměřené lektorské programy pro školy (lze rezervovat na mucha@muzeumvalassko.cz),“ doplnil Jiří Koňařík, tiskový mluvčí Muzea regionu Valašsko.

Další informace jsou na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo na Facebooku a Intagramu @muzeumregionuvalassko.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Muzeum regionu Valašsko