Výstava připomene zlínského umělce Jiřího Vápa

05.10.2021 14:50

ZLÍN – Alternativa-kulturní institut Zlín pořádá retrospektivní výstavu díla Jiřího Vápa. Plánovaná výstava k 20. výročí úmrtí tohoto významného zlínského keramika, výtvarníka a pedagoga se měla konat už v roce 2020. Z důvodu koronavirové epidemie se však uskuteční až nyní, v termínu od 6. října do 16. listopadu.

„Výstavu zahájí ve středu 6. října v 17 hodin vernisáž. Osobnost umělce Jiřího Vápa připomene architekt Jan Čančík, o hudební doprovod se postará soubor Musica Angelica.

Expozice bude přístupná od pondělí do pátku v čase 8–12 a 13–17 hodin a v sobotu 8–16 hodin. Mimo dny 7., 13., 14. a 15. října a 11. a 12. listopadu,“ inform,oval tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Umělecká cesta Jiřího Vápa začala v tříletém učebním oboru modelář keramiky ve Znojmě. Poté pokračovala studiem Oboru keramika na Státní uměleckoprůmyslové škole Zdeňka Nejedlého v Uherském Hradišti, kde se naučil mistrovství modeláře keramiky sádrových forem. Po vojně se stal vedoucím keramické huti v Ústředí uměleckých řemesel v Kunštátě u Boskovic a také vedoucím keramické dílny v Ústředí umělecké lidové tvorby v Uh. Hradišti. Změna v osobním životě nasměrovala i místo jeho pracovní působnosti. Poté, co se oženil, přesunuli se se ženou do Zlína, kde vychovávali tři děti. Od roku 1969 pracoval Jiří Váp na tzv. volné noze a své výrobky prodával prostřednictvím DÍLA. Dlouhá léta se věnoval interiérové, zahradní a figurální keramice. Jeho výtvarný rukopis charakterizují plastiky skládající se ze segmentů točených na kruhu. Originální užitnou keramikou vybavil řadu interiérů, mimo jiné i školy, školky a obřadní síně. Od sedmdesátých let se věnoval i práci učitele výtvarného oboru Lidové školy umění ve Zlíně. Své žáky učil práci s hlínou a modelování. V jeho ateliéru absolvovali praktickou výuku žáci z Luhačovické SOŠ a SOU. Jiří Váp je autorem Ceny města Zlína let 1993-1995 a Ceny Hrnce smíchu pro festival pro filmový festival v Novém Městě n/M. Navrhoval také pohádkové kostýmy pro Městské divadlo Zlín. Díla Jiřího Vápa putovaly po výstavách nejenom po republice, ale i do zahraničí. Výtvarník zemřel v roce 2000.

Výstava Jiří Váp Retrospektivní výstava z díla zlínského výtvarníka Jiřího Vápa je součástí projektu Významná životní jubilea umělců zlínského regionu, které pořádá Alternativa.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Magistrát města Zlína