Výstava představuje zdařilé proměny veřejných objektů, vítězem je Památník Tomáše Bati ve Zlíně

26.06.2021 10:59

PRAHA/ZLÍNSKÝ KRAJ - Celkem 106 zdařilých proměn veřejných budov či prostranství z České republiky a Slovenska představuje putovní výstava Má vlast cestami proměn – příběhy domova, která byla slavnostně zahájena v Praze na Vyšehradě. Část putovní výstavy bude možné v červenci navštívit na nádvoří zámku v Holešově a v září ve Zlíně v rámci Dne Zlínského kraje. Vítězem loňského ročníku se ve veřejném hlasování stala proměna Památníku Tomáše Bati ve Zlíně.
Slavnostního zahájení výstavy se zúčastnili také náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Traub, zodpovědný za oblast cestovního ruchu, a předsedkyně sociálního výboru krajského zastupitelstva Alena Gajdůšková.V loňském ročníku ve veřejném hlasování dalo svůj hlas přihlášeným proměnám celkem 60 455 lidí. Zvítězil Památník Tomáše Bati ve Zlíně.
„Mám z prvenství Památníku Tomáše Bati ve Zlíně velkou radost a děkuji všem, kdo se o jeho velmi zdařilou obnovu zasloužili. Poděkování a uznání však patří i těm, kdo se podíleli na dalších osmi realizovaných proměnách ze Zlínského kraje, které jsou na výstavě k vidění. Jsou to například proměna veřejného koupaliště v Jalubí, vybudování víceúčelového sportoviště v Košíkách, modernizace Obecního domu v Rymicích nebo rekonstrukce zemědělské usedlosti v Kelči, která od poroty obdržela Cenu souznění,“ řekl náměstek hejtmana Lubomír Traub.

„Výstava v kompletní sestavě zůstává na Vyšehradě do 29. června. Její část obsahující proměny z Jihomoravského, Moravskoslezského a Zlínského kraje a ze Slovenska pak bude v červenci k vidění na nádvoří zámku v Holešově a v září ve Zlíně v rámci Dne Zlínského kraje,“ sdělila krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.

V průběhu roku budou zajímavosti o vystavených proměnách publikovány v médiích, na webových stránkách partnerů a na facebooku i webu výstavy www.cestamipromen.cz, kde je možné opět hlasovat pro nejkrásnější proměnu v aktuálním ročníku.
Letos je za Zlínský kraj předloženo šest proměn: Bystřička – Nádraží, Bystřička – Dopravní terminál, Drslavice – Revitalizační opatření na pravém břehu Holomně, Holešov – Náměstí svaté Anny s masnými krámy, Hulín-Záhlinice – Muzeum Františka Skopalíka, Napajedla – Nový Klášter.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zlínský kraj