Výstava 100 let zlínského designu bude prodloužena do 1. června

20.05.2022 09:47

ZLÍN – Projekt 100 let zlínského designu zaznamenal v minulých dnech velký zájem veřejnosti. „Organizátor akce, Zlínský kreativní klastr, se proto rozhodl jeho výstavy prodloužit. Po úpravách se tak expozice v unikátních prostorách v 61. budově znovu otevře v sobotu 21. května a potrvá až do 1. června,“ uvedla mluvčí projektu Kateřina Martykánová.
Obě části výstavy v Krajské galerii výtvarného umění v 15. budově 14|15 Baťova institutu i v 61. budově továrního areálu vzbudily v době jejich konání mimořádný zájem veřejnosti. Za devět dní je navštívilo na dva tisíce lidí. „S ohledem na reakce lidí jsme se po dohodě s vystavovateli shodli na prodloužení výstavy. Chceme tak umožnit dalším návštěvníkům iv průběhufilmového festivalu, aby si ji mohli prohlédnout a prožít,“ řekl Čestmír Vančura a dodal, že výstava je nyní z technických důvodů přerušena a znovu se otevře veřejnosti v sobotu 21. května v 10 hodin v 61. budově a dostupná bude denně do 18 hodin.
V průběhu tohoto týdne dojde k přestěhování části výstavy prezentující absolventy z prostor 15. do 61. budovy. Přesune se sem tedy 30 portrétů úspěšných absolventů FMK UTB a UMPRUM včetně ukázek jejich tvorby. Historická část expozice bude dále přístupná v prostorách Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.
Po drobných úpravách bude zachována původní část výstavy v 61. budově, včetně moderního obytného modulu 21. století, cvičného akrobatického letounu nebo skládacího sportovního katamaránu a dalších exponátů od další třicítky firem a designových studií z různých oblastí průmyslového designu jako je doprava, mobilita, sport, obuv, elektro, domácnost, medicína, bezpečnost, nábytek, mobiliář, průmyslové stroje a nástroje a další.
Výstava ke 100 letům zlínského designu je určená široké veřejnosti, od milovníků současného designu po děti základních a středních škol a jejich rodiče. „Těší nás, že ji v minulém týdnu stihlo navštívit několik školníchtříd, ale také množství autorit z oboru designu a podnikatelského prostředí. Zaujala i bývalého ministrakultury Lubomíra Zaorálka, který se zúčastnil podnikatelského mítinku, který jsme pro město Zlín pomáhali organizovat,“ doplnil Čestmír Vančura.
Projekt 100 let zlínského designuse konal ve standardním termínu od 7. do 15. května na několika místech ve Zlíně. Jeho cílem bylo představit veřejnosti důležitou součást historie města Zlína, které letos slaví 700 let od první písemné zmínky.

„Právě hlavní myšlenka oslav - zdůraznění velkého potenciálu všech lidí, kteří historicky tvořili a stále i rozvíjí město do jeho současné podoby – přivedla organizátory k záměru připomenout invenci a kreativitu, jako jeden ze základních aspektů rozvoje Zlína, jeho regionu a potenciálu k definici budoucí ekonomiky. Akci pořádá Zlínský kreativní klastr ve spolupráci s Univerzitou Tomáše Bati a Krajskou galerií výtvarného umění ve Zlíně v symbióze s festivalem Zlin Design Week pořádané FMK UTB Zlín. Podpořilo ji mimojiné i Statutární město Zlín a Zlínský kraj,“ dodala mluvčí projektu.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Projekt 100 let zlínského designu