Výjezdů za pacienty s onemocněním covid-19 přibývá

04.12.2021 11:51

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA ZLÍNSKÉHO KRAJE - Sílící epidemie onemocnění covid-19 se projevuje také do chodu Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZS ZK). Zatímco na začátku listopadu se počet ošetřených pacientů s onemocněním covid-19 nebo podezřením na něj rovnal zhruba 10 procentům ze všech ošetřených pacientů, dnes už je to zhruba 20 procent.

„Dokládají to i čísla z minulého týdne. V posledním listopadovém týdnu (23. listopadu. – 30. listopadu) záchranáři ošetřili v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19 286 pacientů z celkového počtu 1583 ošetřených pacientů. Covidoví pacienti tedy tvoří 18,1 procent ošetřených,“ informoval tiskový mluvčí ZZS ZK Jakub Omelka.

Četnost výjezdů převyšuje pandemickou vlnu z letošního jara a loňského podzimu. Je to dáno tím, že ve zmíněných vlnách byl v České republice vyhlášen lockdown. Díky tomu, že lidé zůstávali doma, se snížil počet zásahů ZZS ZK u dopravních nehod, sportovních úrazů a podobně.  

ZZS ZK také v souvislosti s pandemií několikrát zajišťovala převoz pacientů. A to nejen v rámci Zlínského kraje. Během tohoto týdne ZZS ZK transportovala už sedm pacientů. „Ve třech případech šlo o stabilizované pacienty s potřebou kontinuální kyslíkové terapie. Důvod převozu byla snaha ulevit zátěži nemocnice ve Valašském Meziříčí. Pacienti putovali z Valašského Meziříčí do Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Stejnou trasu absolvovaly i dvě pacientky ve vážném zdravotním stavu. Do FN Černá pole v Brně posádky ZZS ZK odvezly dvě děti ve velmi vážném stavu proto, že FN v Brně může – díky svému zaměření na dětské pacienty – nabídnout špičkovou pediatrickou péči,“ sdělil tiskový mluvčí. 

Absence mezi záchranáři neohrožuje chod ZZS ZK. Nedošlo ani k navýšení posádek či dispečerek na tísňové lince 155. „Přesto chceme znovu apelovat na všechny, kteří přijdou do styku s posádkou ZZS ZK, aby důsledně dodržovali hygienická opatření. Zejména je prosíme o zakrytí úst a nosu, nejlépe respirátorem třídy FFP2 a vyšší. Také chceme zopakovat, aby se s onemocněním covid-19 lidé na linku 155 obraceli v případě, zhorší-li se jejich zdravotní stav natolik, že se například objeví námahová či klidová dušnost nebo vysoké horečky nereagující na antipyretickou léčbu. Zejména se to vztahuje na pacienty, kteří se léčí dlouhodobě i s jinými chorobami, jako vysoký tlak, ischemická choroba srdeční nebo cukrovka,“ dodal Jakub Omelka.

Vlastimil Langer

Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZ