Vyjádření podpory kolegům psychiatrům Psychiatrické nemocnice v Kroměříži

12.06.2023 12:44

Vážený pane ministře,
dovolujeme se na Vás obrátit jménem Okresního sdružení České lékařské komory Kroměříž jakožto na zřizovatele Psychiatrické nemocnice v Kroměříži. Dlouhodobě sledujeme nepříznivý vývoj situace v Psychiatrické nemocnici v Kroměříži po nástupu nového ředitele Mgr. Pavla Poláka. Vnímáme jeho neodborné zásahy do poskytování lékařské péče, za kterou jsou však přímo zodpovědní jen a pouze lékaři. Kolegyně a kolegy psychiatry vnímáme dlouhodobě jako erudované a kontinuálně se vzdělávající odborníky poskytující zdravotní péči na vysoké odborné úrovni. Stejně tak vnímáme, že lékaři v Psychiatrické nemocnici dbají důsledně na dodržování lidských práv pacientů. Vyjádření ředitele Mgr. Pavla Poláka o nutnosti obměny lékařského personálu pro jeho údajné rigidní postoje, které dle jeho soudu neodpovídají moderním léčebným postupům, vnímáme jako skandální. Jsme konsternováni porušováním legislativy ze strany ředitele i jeho nejbližších spolupracovníků - taktéž nezdravotníků. Jde zejména o tyto případy: neoprávněné nahlížení do dokumentace ze strany nezdravotnického personálu, porušování občanského zákoníku a pravidel GDPR.
Domníváme se, že hodnocení kvality práce našich kolegů náleží Lékařské komoře / případně odborné společnosti ČLS JEP/ jako profesní organizaci, nikoliv sociálnímu pedagogovi, který nemá patřičné vzdělání ani zkušenost s pacienty s psychiatrickým onemocněním a nenese za svá rozhodnutí jako nelékař trestně-právní zodpovědnost.
V případě realizace výpovědí je zcela neudržitelná akreditace některých odborností, jmenovitě dětské a dorostová psychiatrie, adiktologie a celkově je ohrožena dostupnost lůžkové psychiatrické péče pro zhruba cca 1.500000 obyvatel.
Vážený pane ministře, pevně věříme, že jste si vědom zodpovědnosti ministerstva zdravotnictví jako zřizovatele Psychiatrické nemocnice v Kroměříži.  V této přetrvávající agonii vidíme jako jediné schůdné řešení odvolání ředitele Mgr. Pavla Poláka a vypsání nového výběrového řízení.

V úctě:
Za představenstvo OS ČLK Kroměříž
Předseda prim. MUDr. Jaroslav Novák,
místopředseda MUDr. Miloš Kucián,
MUDr. Richard Kreml,
MUDr.Pavla Nádeníčková,
MUDr. Tomáš Šindler,
prim. MUDr. Dalibor Berka,
prim. MUDr. Ivana Horková.