Vyhlášení Osobnosti roku 2020 ve Zlínském kraji

02.09.2021 20:04

ZLÍN - Osobností roku 2020 ve Zlínském kraji se stal PhDr. Josef Jančář, CSc., bývalý ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradišti, který letos oslavil 90. narozeniny. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety proběhlo 2. září od 17:00 hodin ve Filmovém uzlu ve Zlíně.Večerem provázel Jiří Králík a z filmového plátna zazpívali František Segrado a Marta Santovjáková Gerlíková ústřední píseň z filmu Děda. K číši vína hrála cimbálová muzika Polajka. Na podiu byla představena první desítka osobností včetně jejich video medailonků. Ceny oceněným předali členové rady Zlínského kraje a zástupci partnerů.
Vítěze ocenil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Nominované osobností do ankety Osobnost roku 2020 ve Zlínském kraji:

  1. Bouda Milan - Předseda občanského spolku Uherskobrodští patrioti, ilustrátor sborníků a knih, předseda výtvarných umělců moravsko-slovenského pomezí.
  2. Filip Michal, doc. MUDr. Ph.D. - Zlínský neurochirurg, předseda představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.
  3. Guřan Marcel, MUDr. Ph.D. - Zlínský traumatolog a člen představenstva Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.
  4. Holub Jiří - Dlouhodobě působil v Otrokovicích v oblasti kultury. Se skupinou divadelních nadšenců organizoval v místním kulturním klubu společenské večery.
  5. Houdek Dušan - Československý reprezentant a olympionik ve střelbě z malorážky, člen Klubu olympioniků a úspěšný malíř z Uherského Brodu.
  6. Jakubec Miroslav, Ing. - Vybudoval a. s. Servis Climax, která vyrábí stínicí techniku, v roce 2019 ocenění firemní filantrop.
  7. Jančář Josef, PhDr. CSc. - Letos oslavil 90. narozeniny, bývalý ředitel Slováckého muzea v UH, podílel se na vybudování skanzenu ve Strážnici.
  8. Klein Jiří, prof. MUDr. Ph.D. - Od roku 2007 je primářem na chirurgickém oddělení KNTB ve Zlíně. Patří mezi špičku v ČR v oblasti hrudní a břišní chirurgie.
  9. Koutná Yvona, Mgr. - Předsedkyně spolku Líska, z. s. V roce 2020 zvítězila jako Osobnost nestátních neziskových organizací.
  10.  Kusák Radislav, Ing. - Předseda představenstva a majitel ČSAD Uherské Hradiště.
  11.  Mitrenga Josef, Ing. - Bývalý spolumajitel MSI s. r. o. Stál u zrodu CKAIT.
  12.  Nečas Lubomír, MUDr. - Všeobecný praktický lékař, vedoucí lékař tělovýchovného lékařství KNTB ve Zlíně, předseda Sdružení praktických lékařů ve ZK.
  13.  Piškula Jaroslav - Předseda spolku cimbálové muziky Polajka, PR manažer a zpěvák. Nominace za celoživotní dílo a přínos ve společenském s kulturním životě.
  14.  Pokluda Zdeněk, PhDr. - Historik s dlouhodobou vazbou na zlínský region, historie Zlína a aktivit T. Bati. Významně se podílel na vydání publikace "Baťa na všech kontinentech".
  15.  Sedlařík Vladimír, prof. Ing. Ph.D. - Rektor UTB ve Zlíně, ředitel Centra polymerních systémů a prorektor pro tvůrčí činnost, chemik a pedagog.
  16.  Sládek Petr, MUDr. - Ředitel Uherskohradišťské nemocnice. Během krize spojené s COVID - 19 dokázal udržet zařízení v chodu.
  17.  Tomšů Barbora - Zdravotní sestra v KNTB, ač maminka 3 dětí nastoupila na covidové oddělení. Sloužila jen noční, aby se mohla starat i o vlastní děti.
  18.  Veselka Antonín, Ing. - 50 let sbormistr a dirigent pěveckého sboru Dvořák v Uh. Brodu, v roce 2018 obdržel Cenu Bedřicha Smetany.
  19.  Zvěřina Karel, MUDr. - Praktický lékař pro dorost a mládež z Velkých Karlovic.

Vlastimil Langer

Foto: Národní ústav lidové kultury a Archiv SNZ