Vsetínský městský úřad vyzývá občany, aby nekrmili holuby

21.02.2021 07:34

VSETÍN- Nadměrný výskyt volně žijících holubů trápí také Vsetín. „V poslední době dochází ke zvýšené míře jejich výskytu v centru města, zejména na Svárově, náměstí Svobody a v Panské zahradě. Ačkoliv může být krmení těchto ptáků příjemným zpestřením procházky po městě, není to kvůli jejich hrozícímu přemnožení vhodné,“ uvedla tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.
Holubi jsou problémem nejen proto, že jejich trus znečišťuje chodníky a fasády, ale mohou člověka ohrozit na zdraví. Často přenášejí různé nákazy a onemocnění, jako salmonelózu, toxoplazmózu, klíšťovou encefalitidu či ornitózu. Holubí výkaly navíc obsahují nebezpečné roztoče, parazity a plísně.
„Nejjednodušší cestou ke snížení holubí populace ve městě je omezit opeřencům dostupnost potravy. V tom mohou nejvíce pomoci sami občané, a to tím, že nebudou ptáky krmit a zajišťovat jim dostupnost potravin jejich odhazováním mimo popelnice a odpadkové koše. Potraviny, které zůstávají na zemi, navíc živí i jiné nežádoucí obyvatele veřejného prostoru – například krysy, potkany či volně žijící kočky,“ zdůraznila Jana Raszková.
Radnice se proto obrací na občany s prosbou, aby holuby, divoké kachny i jiná volně žijící zvířata v centru města nekrmili a pomohli tak zabránit jejich nežádoucímu přemnožení. 

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Vsetín
Ilustrační foto: Archiv SNZ