Vsetínský krpec se uskuteční letos v červnu

13.02.2022 15:42

VSETÍN – Od pátku 24. do neděle 26. června se ve Vsetíně uskuteční Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec. Koná se v pravidelných dvouletých intervalech, s výjimkou ročníku 2020, který se kvůli pandemii koronaviru nemohl uskutečnit.
„Na přípravách festivalu se již intenzivně pracuje jak na radnici, tak v Domě kultury. Doufáme, že letos s ohledem na pandemii proběhne bez větších omezení. Již nyní víme, že svou historickou premiéru ve Vsetíně zažije profesionální slovenské folklorní těleso SĽUK, které vystoupí ve velkém sále Domu kultury v rámci zahajovacího ceremoniálu v pátek 24. června. Návštěvníci se také mohou těšit třeba na oblíbenou soutěž v odzemku,“ přiblížil starosta Jiří Růžička, který je zároveň prezidentem festivalu.
Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpecpoprvé proběhl v roce 2000.  Během uplynulých let hostil soubory takřka ze všech kontinentů – z Evropy, z Asie, Afriky nebo Ameriky. Festival je populární také díky svému pestrému doprovodnému programu s jarmarkem, na který se návštěvníci mohou těšit i letos. Do druhé dekády své existence festival vstupuje v nové grafické podobě, kterou zpracoval vsetínský grafik Petr Stodůlka a je inspirována a posvěcena autorkou původního návrhu vsetínskou rodačkou, významnou výtvarnicí a ilustrátorkou Kornélií Němečkovou.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín