Vsetínské Templářské slavnosti zvou k návštěvě

12.08.2022 15:13

VSETÍN - Známé skupiny historického šermu v čele s místní legendou Valmont, dobová hudba Gnomus, kejklíř Kuba a řada dalších stálých i nových účinkujících pobaví návštěvníky 12. ročníku tradičních Templářských slavností v sobotu 13. srpna od 14 do 21 hodin na zámku a hvězdárně Vsetín.
„Největší akce kulturního kalendáře Muzea regionu Valašsko vzdává hold řádu templářských rytířů, který měl ve 13. století velký vliv na rozvoj regionu, a z jehož dob pochází i první písemná zmínka o existenci Vsetína,“ informoval Jiří Koňařík, propagační pracovník Muzea regionu Valašsko. 
Prostranství kolem zámku a nedaleké hvězdárny se jako každý rok promění v malé středověké ležení s nabitým programem plným vystoupení, atrakcí a další zábavy pro dospělé i děti.
„Na hlavní scéně v zámeckém parku vystoupí dobová hudba Gnomus, skupiny historického šermu Marcus M, Valmont a Velenští zbrojnoši nebo oblíbený kejklíř Kuba. Zájemci budou moci svézt se na koni, ochutnat dobovou kuchyni nebo si zajít za ranhojičem či kartářkou. Chybět nebudou ani Burgmistři se svou školou rytířských dovedností,“ nastínil program Jiří Koňařík. 
„Děti si vyzkouší i šerm, hru LARP, dřevěnou střelnici na hrad, kuličkodráhu a řadu dalších atrakcí. Součástí akce bude i dobový jarmark s bohatým občerstvením včetně několika druhů guláše, který letos uvaří špičkový kuchař Tomáš Kapoun,“ doplnil kurátor akce Pavel Mašláň.
Uvnitř zámku bude během slavností zpřístupněna vyhlídka ve věži a všechny tři výstavy. Stálé expozice zůstanou naopak uzavřeny. V 15 a 17 hodin proběhne komentovaná prohlídka úspěšné výstavy o legendární vsetínské sklárně B. A. G. – Bohemia Art Glass. Od 14 do 17 hodin je připraveno i výtvarné tvoření s Masarykovou veřejnou knihovnou Vsetín. 
„Scéna na hvězdárně bývá tradičně klidnější zónou slavností. Od 14 do 20 hodin si návštěvníci budou moci vyzkoušet lukostřelbu, razení mincí či rytířské trenažéry. Připravena bude i tradiční ukázka dravců ze Záchranné stanice Hošťálková a od 14 do 18.30 hodin bude probíhat i pozorování Slunce,“ dodal Pavel Mašláň.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Muzeum regionu Valašsko