Vsetínské senior taxi nezdraží a bude jezdit i o víkendu

10.08.2022 12:22

VSETÍN – Senior taxi se za dobu své služby pro vsetínské seniory těší velkému zájmu. Za necelé čtyři roky fungování, se celkový počet uskutečněných jízd přehoupl přes 20 tisíc. „V polovině července schválili vsetínští radní uzavření smlouvy s novým dodavatelem služby na další dva roky. Díky vítězství projektu VSETÍNSKÝ SENIOR v soutěži Obec přátelská seniorům bude služba senior taxi od září rozšířena i o víkendový provoz,“ uvedla Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
Služba senior taxi je určena občanům Vsetína ve věku 65 let a starším či držitelům průkazů ZTP a ZTP/P. V hornatém území Vsetína s řadou hůře dostupných lokalit jim má usnadňovat například cesty k lékařům, do lékárny, na nákup, poštu či úřady. 
„V loňském roce absolvovali občané Vsetína vozidlem senior taxi téměř 6 400 jízd. Počet držitelů průkazu se zvýšil na 1 500. Stejně jako v minulosti platí, že každý držitel může uskutečnit maximálně osm jízd za měsíc o libovolné délce, ovšem výhradně na území Vsetína,“ připomněla místostarostka Simona Hlaváčová s tím, že jízdu je nutné si předem objednat na telefonním čísle provozovatele 778 779 710, a to v pracovní dny od 6.30 do 17 hodin.
Zájemci o využití senior taxi se musí nejprve registrovat na Odboru sociálních věcí Městského úřadu Vsetín. Tam na počkání obdrží speciální průkaz s evidenčním číslem, jménem uživatele a také telefonním kontaktem na poskytovatele služby. 
Využití senior taxi je pro seniory cenově výhodné. Za každou jízdu zaplatí přímo řidiči fixní částku 25 korun. Faktické náklady pak dofinancuje město ze svého rozpočtu. „V loňském roce jsme za tuto službu dopláceli 850 tisíc korun. V rozpočtu na rok letošní je na ni vyčleněn rovný milion korun,“ doplnila místostarostka Hlaváčová. „To, že je služba senior taxi mezi vsetínskými seniory stále oblíbenější značí i průměrný měsíční nárůst počtu jízd, který meziročně stoupl z 500 na 540 a průměrný měsíční nájezd z 1 500 na 1 800 kilometrů. Jednoznačně nejvytíženější je tato služba ráno od 6.30 do 10.30 hodin, a dále pak kolem poledne,“ dodala místostarostka.
Od září dojde díky vítězství projektu VSETÍNSKÝ SENIOR v soutěži Obec přátelská seniorům k rozšíření služby senior taxi. „Naši senioři budou moci službu senior taxi nově využít v sobotu a neděli v době od 6.30 do 12 hodin stejným způsobem, jak jsou zvyklí během pracovního týdne. Bude tak posílena individuální doprava seniorů například na poštu, do obchodu, návštěvě kostela nebo pro návštěvu rodiny či svých blízkých,“ uzavřela místostarostka Hlaváčová.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín