Vsetínská Zvuková knihovna pro slabozraké a nevidomé oslavila 30 let

21.11.2022 08:11

VSETÍN – Oslavy vyvrcholily v úterý 8. listopadu. „Knihovna je dobré místo pro život, pro kohokoliv, ať už zdravotní znevýhodnění má nebo ne. Jsem skutečně velmi ráda, že vsetínská zvuková knihovna pomáhá již tři desítky let slabozrakým a nevidomým lidem ‚vidět‘ jiným, ale o to potřebnějším způsobem,“ vyjádřila svoji radost nad výročím ředitelka Masarykovy veřejné knihovny Vsetín Daniela Divínová.

V centrální budově knihovny pro návštěvníky připraven bohatý program, například ukázky masáží nevidomými maséry a prezentace speciálních kompenzačních pomůcek v centrální půjčovně (simulační brýle, pexesa pro nevidomé, hmatový chodník atd.). 

Zájemci se také mohli stát na chvíli knihovníkem a vyzkoušet si vše spojené s půjčováním časopisů a zvukových knih, čehož využili například žáci ZŠ Trávníky Vsetín. Průvodce celým dnem dělal také asistenční pes Bernard. 

Zvuková knihovna pro slabozraké a nevidomé je dlouhodobě propojena se Sjednocenou organizaci nevidomých a slabozrakých (SONS) a tyto dvě organizace spolu významně spolupracují, o čemž pohovořila i vedoucí vsetínské odbočky SONS Dagmar Filgasová: „Velmi si vážíme partnerství se vsetínskou knihovnou. Není mnoho knihoven a měst v republice, kde by vzájemná spolupráce takto fungovala. Knihovna ve Vsetíně slouží jako komunitní centrum a zázemí pro široké spektrum uživatelů s různými specifickými potřebami a jsme za to velmi rádi.“

„Program oslav byl završen komponovaným pořadem v podání vsetínských knihovnic a za hudebního doprovodu heavyfolkového seskupení Karpatrio, který byl věnován valašskému básníkovi Ladislavu Nezdařilovi. Verše, zemité tóny i texty inspirované Valašskem si se zájmem vyslechl také místostarosta města Vsetína Pavel Bartoň, který přišel za město Vsetín poblahopřát vsetínské ‚zvukovce‘ a poděkoval za skvělé aktivity, které zde vznikají a možnost nabídky služeb pro osoby se zrakovým postižením na území Vsetína,“ informovala Kateřina Janošková městské knihovny. 

Zvuková knihovna pro nevidomé a slabozraké byla založena v roce 1992 v prostorách klubovny dětské půjčovny ve Vsetíně-Trávníkách. V současné době sídlí v centrální budově na Dolním náměstí. Svým čtenářům nabízí široký výběr zvukových knih (jedná se o namluvené pohádky, příběhy, nemusíte tedy číst, jen posloucháte - „čtete ušima“) od detektivek, ženských románů až po klasiku. Zvuková kniha je nahraná na C D nebo v MP3 formátu a přehrát si ji můžete pomocí CD nebo MP3 přehrávače, ale také na počítači, mobilu nebo tabletu.  Knihovna dále půjčuje knihy v Braillově písmu, hmatové hry a další pomůcky. 

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín

Foto: Masarykova veřejná knihovna Vsetín