Vsetínská radnice zve na besedu o adaptační strategii města

25.10.2021 15:58

VSETÍN – Město Vsetín připravuje strategii na zmírnění dopadů změny klimatu. Cílem adaptační strategie je plán konkrétních opatření, díky nimž se bude možné v budoucnu lépe vyrovnávat s vlnami veder, extrémním suchem nebo naopak extrémními přívalovými srážkami. V rámci přípravy tohoto dokumentu proběhne v úterý 26. října jeho veřejné projednání.

„V průběhu přípravy adaptační strategie na dopady změn klimatu zpracovatelé identifikovali nejzranitelnější místa na Vsetíně. A to mimo jiné také díky rozhovorům a názorům místních obyvatel, které získali z poctivé mapy a ankety,“ přiblížil místostarosta pro oblast životního prostředí Pavel Bartoň s tím, že během letošního podzimu se zpracovávají konkrétní návrhy opatření adaptační strategie. Za cíl si kladou například omezení přehřívání města v období extrémních veder, efektivnější nakládání s vodou, preciznější péči o zeleň a veřejná prostranství či lepší připravenost na extrémní srážky nebo další období sucha.
„Diskutovat o těchto tématech a také se seznámit s hlavními výstupy analytické části adaptační strategie bude mít možnost v úterý 26. října od 16.30 hodin v zasedací místnosti číslo 123 v prvním patře budovy městského úřadu na Svárově. Přítomni budou zpracovatelé adaptační strategie – konsorcium společností EKOTOXA a RADDIT consulting,“ informovala tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

„Účastí na veřejné besedě k adaptační strategii přispějete k tomu, aby doporučená opatření byla směřována ve městě tam, kde jsou opravdu potřebná. Názor obyvatel, kteří ve městě žijí, je totiž při přípravě adaptační strategie významným prvkem,“ uzavřel místostarosta Bartoň. 

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín