Vsetínská nemocnice přivítala tisícího dárce krve, připojili se cyklisté i studenti

29.03.2024 10:44

VSETÍN - Hematologické a transfuzní oddělení přivítalo letos již tisícího dárce krve, stal se jím Vít Kopecký z Janové. Ještě před zahájením své sportovní sezóny přišli darovat také cyklisté Vrchařské koruny Valašska, v březnu se připojili také gymnazisté z Valašského Meziříčí. Do projektu společného dárcovství jsou zapojeny více než tři desítky organizací, sportovních a zájmových klubů z celého regionu.

 „Jsem velmi příjemně překvapen, že krev už letos darovala tisícovka lidí,“ reagoval Vít Kopecký, u kterého se počítadlo zastavilo na číslovce tisíc a stal se tak jubilejním dárcem. „Darovat krev jsem byl už čtrnáctkrát. Chodí i další hasiči z Janové, jen se nám nějak nedaří najít společný termín, abychom mohli přijít všichni najednou,“ dodal. Minulý rok se s ním i jeho kolegy potkaly zdravotnice hematologického a transfuzního oddělení na Dni hasičů v Janové, kde zajišťovaly nábor do registru dárců kostní dřeně. Přihlásily se tehdy více než dvě desítky zájemců. „Letos se do Janové chystáme znovu, již máme termín zaznamenaný v našem kalendáři,“ reagovala vrchní sestra hematologického a transfuzního oddělení Marie Kašparová.

Ještě před zahájením dalšího ročníku zamířili do odběrových křesel také „véčkaři“ – cyklisté Vrchařské koruny Valašska. Společně darují krev několikrát ročně: jejich rodina sportovní i dárcovská se stále rozrůstá. Při březnovém termínu jich přišlo darovat sedmnáct. „V této aktivitě budeme pokračovat i nadále,“ přislíbil Adam Hloch s tím, že další Darování krve s VKV bude 5. června. „Uvítáme další členy do naší party,“ vyzval. Informace najdou zájemci na webu i sociálních sítích VKV.

Do projektu společného dárcovství krve se připojilo také Gymnázium Františka Palackého Valašské Meziříčí. „Motivací byl fakt, že naše krev může pomoci někomu, kdo ji potřebuje, ale i to, že jsme se domluvili a šli společně se spolužáky, sám bych do toho asi nešel," komentoval třeťák Vojtěch Camfrla. Krev přišlo darovat 13 studentů, všichni poprvé. Doprovodila je vyučující Karolína Mikulcová. „Se studenty chodíme darovat krev zpravidla jednou ročně. Vždy beru třeťáky a čtvrťáky. Já sama jsem také pravidelný dárce a říkám si, že když jdu já, vezmu s sebou i naše studenty, protože oni by sami nešli nebo by šli až v pozdějším věku. Díky této příležitosti se k dárcovství dostanou hned v osmnácti letech, a když se jim to zalíbí, mohou pokračovat," uvedla vyučující.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Vsetínská nemocnice