Vsetínská nemocnice pořídila další špičkové ultrazvuky

20.02.2023 11:15

VSETÍN - Ultrazvukovou techniku za bezmála 6,5 milionu korun doplnila do svého vybavení Vsetínská nemocnice. „Pořízeny byly čtyři špičkové přístroje, nejnákladnější z nich slouží na gynekologicko-porodnickém oddělení, další na neurologii a anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Všechno vybavení bylo uhrazeno díky dotaci REACT-EU,“ uvedla Lenka Plačková, tisková mluvčí nemocnice. 
Na oddělení ARO byly pořízeny hned dva ultrazvukové přístroje. Jeden vyšší kategorie, druhý bezdrátový, přenosný. Doplnily techniku, kterou již dříve mělo oddělení k dispozici.  Jak vysvětlil primář Marek Proksa, moderní anesteziologie a intenzivní medicína se již bez takzvaného bedside ultrazvukového vyšetření (tedy vyšetření přímo u lůžka) v jednadvacátém století neobejde. 
„V intenzivní péči ultrazvuky využíváme každodenně k vyšetření kriticky nemocných, posouzení dynamiky onemocnění, časné diagnostice. Ale také například k zajištění žilních vstupů pod přímou ultrazvukovou kontrolou. V anestézii pak k provádění nervových blokád, coby součásti pooperační léčby bolesti. Metoda je pod přímou ultrazvukovou kontrolou úspěšnější, bezpečnější,“ nastínil primář ARO.
Jejich nový ultrazvuk v hodnotě 1,5 milionu korun kombinuje vysokou mobilitu s komplexní funkčností. Přenosný ultrazvuk je zase revoluční svými malými rozměry, vejde se téměř do kapsy. Jedná se o bezdrátový ultrazvukový přístroj, který má sondu velikosti mobilního telefonu, zobrazení je na tabletu. „Má využití hlavně při zajištění cévních vstupů na jiných odděleních. Je to řešení Vezmu do kapsy a jdu,“ komentoval Proksa.
Spokojenost s novým vybavením panuje i na neurologickém oddělení. Jejich ultrazvuk za bezmála 1,7 milionu korun patří mezi diagnostické ultrazvukové systémy nejvyšší třídy. Nástroje na správu snímků umožňují i využít předchozími snímky z CT či magnetické rezonance. 
„Ultrazvukový přístroj používáme k vyšetření krčních tepen – karotid a hluboko uložených vertebrálních tepen, rovněž také k vyšetření TCD (transkraniální doppler) u pacientů s cévním onemocněním mozku. Vyšetření je nezbytné z důvodu dalšího terapeutického a diagnostického postupu,“ upřesnila primářka neurologického oddělení Blanka Rychlíková.
Nejdražší z ultrazvuků putoval na gynekologii. S obsluhou přístroje za více než tři miliony korun mají vsetínští gynekologové již zkušenosti. Obdobný již obdrželi před třemi lety, novinku nyní umístí do své druhé ambulance. Jedná se o velmi kvalitní ultrazvuk s vynikajícím zobrazením. 
„Je úžasný na běžnou gynekologii i prenatální diagnostiku, na které spolupracujeme se specializovanými pracovišti,“ specifikoval zástupce primáře gynekologicko-porodnického oddělení Martin Janáč. Jejich novinka nabízí možnost barevného mapování, záznamu a množství dalších funkcionalit, umožňuje 3D a díky jedné ze sond i 4D zobrazení.
 „Modernizace přístrojové techniky bude i nadále pokračovat. V roce 2023 budou dodány přístroje za celkem 105 milionů korun,“ uzavřel ředitel Vsetínské nemocnice Martin Pavlica.
Vlastimil langer
Zdroj a foto: Vsetínská nemocnice