Vsetín zavádí v Kolonce rezidentní parkování, začal výdej karet

04.12.2022 09:05

VSETÍN - Vsetínští radní schválili pravidla rezidentního parkování, kterézačne od poloviny ledna 2023 platit v lokalitě Kolonky. „V této zóně budou zvýhodněni při parkování lidé zde žijící či podnikající, jež si vyřídí příslušnou rezidentní, resp. abonentní kartu. Toto oprávnění získají i registrovaní poskytovatelé pečovatelských služeb. Ostatní motoristé budou platit běžné parkovné v závislosti na době, po kterou zde svůj vůz odstaví. Systém rezidentního parkování je radnice nucena v Kolonce zavést dříve, než bude v důsledku stavby vlakového nádraží zrušeno parkoviště na nádraží autobusovém. Bez jeho včasného zavedení by totiž obyvatelé Kolonky neměli kde odstavit své vozy,“ informovala Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
„Systém rezidentního parkování podporuje rezidenty, tedy místní obyvatele, aby mohli snáze zaparkovat v okolí svého bydliště,“ uvedl starosta Jiří Čunek (KDU-ČSL).
Lokalita Kolonky, kterou město Vsetín pro zavedení rezidentního parkování vybralo, čítá na tisíc bytových jednotek. Zkolaudovaných parkovacích míst je tam ale jen kolem 300. S přičtením ploch ve dvorech, kde město (spolu)vlastní pozemky, se celkový počet zdejších stání vyšplhá k číslu 500. Zejména v pracovních dnech, kdy do centra přijíždějí lidé například za prací, nákupy či vyřizováním záležitostí na úřadech, je zde velmi obtížné najít volné parkovací místo.
Systém rezidentního parkování, jehož plochy budou označeny svislým dopravním značením, má zvýhodnit řidiče, kteří v Kolonce žijí či podnikají, a také pracovníky pečovatelských služeb. „Rezidenti, tedy osoby starší 18 let, mající v Kolonce trvalý pobyt, vlastnící zde nemovitosti nebo mající zde faktické bydliště, si mohou vyřídit rezidentní kartu, která bude vydána na konkrétní vozidlo s platností na jeden rok. Jejímu vlastníkovi ale nezakládá nárok na rezervaci konkrétního parkovacího místa,“ přiblížil starosta s tím, že rezident si může vyřídit i více karet, ovšem zvýhodněnou cenu bude mít pouze ta první. Pořídit ji bude možné za 500 korun.
„Její držitel tak za 1,37 koruny denně získá na dobu jednoho roku oprávnění parkovat v blízkosti svého bydliště přímo v centru města. Kartu si navíc může každoročně obnovovat,“ řekl Čunek a dodal, že výše ceny první rezidentní karty je stanovena tak, aby pokryla jen náklady spojené se zavedením a provozem rezidentního parkování. U karet pro další vozidla už rezidenti zaplatí výrazně více. Druhá vyjde na 6 000, třetí a každá další na 12 tisíc korun. „Upřednostníme tím ty občany, kteří v Kolonce žijí a chtějí zaparkovat jedno auto. Majitelé více vozů si připlatí anebo budou muset pro druhé a další vozidlo najít parkovací plochu jinde,“ řekl starosta.
Nový systém umožní v Kolonce výhodně parkovat také registrovaným poskytovatelům pečovatelských služeb, kteří do této lokality dojíždějí (zpravidla nárazově) za svými klienty. Radnice jim bude vydávat speciální abonentní karty, jejichž počet nebude pro jednotlivé žadatele omezen. Cena je stanovena na symbolických 100 korun,tedy částku, kterou hradí již nyní za oprávnění neomezeně parkovat na časových parkovištích. Ostatní motoristé, kteří budou chtít v Kolonce zaparkovat, budou hradit běžné parkovné. Jeho výše je stanovena na 20 korun za hodinu.

„Pravidla systému rezidentního parkování včetně formuláře žádosti o vydání rezidentních a abonentních karet jsou ke stažení na webu www.mestovsetin.cz a rozesílat je budeme i předsedům společenství vlastníků jednotek z Kolonky a realitním kancelářím. Zájemci si je mohou v listinné podobě vyzvednout i ve vestibulu v přízemí budovy radnice na Svárově,“ uzavřel vedoucí odboru správy majetku, investic a strategického rozvoje městského úřadu Dalibor Sedláček s tím, že se zavedením rezidentního parkování radnice v budoucnu počítá i v dalších lokalitách Vsetína.   

Vlastimil Langer

Zdroj: Městský úřad Vsetín
Ilustrační foto: Archiv SNZK