Vsetín vzpomněl Masaryka, zněla však i slova o Ukrajině

05.03.2022 12:13

VSETÍN - U příležitosti 172. výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, které připadá na 7. března, si v pátek 4. března připomněli toto významné dějinné datum členové vedení města u jeho busty v ulici Palackého.
„Pietní akt zahájil pěvecký mužský sbor Lumír, po němž následoval projev starosty Vsetína Jiřího Růžičky, který v nynější pohnuté době ovlivněné válkou na Ukrajině uvedl, že v době, kdy Československá republika vznikala a kdy v jejím čele stál právě T. G. Masaryk, byla její součástí i Zakarpatská Rus, jež nyní patří Ukrajině. 
„Válka se vlastně odehrává na území naší první vlasti. Velmi si tak vážím toho, že se zde můžeme sejít a připomenout si Masarykův odkaz v době, kdy je aktuálnější než kdy jindy,“ uvedl Růžička. „Často zmiňujeme Masarykovy ideály a smysl pro demokracii, hodnoty, které vyznával a prosazoval. Jsme svědky válečného konfliktu a přemítáme s obavami nad tím, zda se nějak tato válka dotkne i nás, našich životů,“ řekl starosta.
Jiří Růžička také vyjádřil přesvědčení, že se nás situace na Ukrajině nedotkne vojensky, ale zároveň dodal, že v oblasti lidského bytí se nás už dotýká intenzivně. Zmínil v této souvislosti, že Vsetínem už prošly desítky, možná stovky lidí z utíkajících před válkou ze své vlasti. Pro tyto uprchlíky město zřídilo centrum pomoci, kde mohou nabrat sílu, přespat a najíst se před další cestou. 
„Vnímáme obrovskou vlnu solidarity lidí nejen v našem městě, a toho si velmi vážím. Jsem přesvědčen, že tito lidé se chovají v duchu Masarykových ideálů a že pokud by Masaryk žil, jednal by úplně stejně,“ uzavřel starosta a spolu s místostarosty Simonou Hlaváčovou a Pavlem Bartoněm položil k památníku T. G. Masaryka květiny a zapálil svíčku. Pietní akt skončil zpěvem české státní hymny.
Vlastimil Langer
Zdroj: MěÚ Vsetín
Foto: Jiří Žůrek