Vsetín ovládnou Templářské slavnosti

13.08.2021 08:01

VSETÍN - Vystoupení historických šermířů, ukázky dobové kuchyně, koncert středověké hudby, šprýmy a kouzla pouličních kejklířů, zábavné aktivity pro celou rodinu i vyhlášený guláš mistra Karla Jurčíka. To vše a mnohé další chystá Muzeum regionu Valašsko v rámci 11. ročníku Templářských slavností na sobotu 14. srpna ve vsetínském zámku a hvězdárně.
„Oblíbená akce vzdává hold rytířům templářského řadu, kteří vlastnili vsetínské panství na přelomu 13. a 14. století a měli velký podíl na tehdejším významném rozvoji oblasti. Z období jejich panování také pochází vůbec první písemná zmínka o existenci Vsetína z roku 1306,“ uvedl mluvčí Muzea regionu Valašsko Jiří Koňařík.
Program slavností startuje ve 14:00 hod. a jako obvykle proběhne na dvou scénách. Na prostranství před vsetínským zámkem budou bojovat šermířské skupiny Taranis, Corporal a Velenští zbrojnoši, zazní středověké písně v podání známé skupiny Devětsil, publikum pobaví kejklíř Pepa a vystoupí i kouzelník s živými hady. Příchozí se mohou těšit také na ukázky dobových řemesel, ochutnávku středověké kuchyně či setkání s ranhojičem. Chybět nebudou rytířské aktivity, kejklířský workshop a další. V areálu nedaleké hvězdárny si budete moci jako každý rok prohlédnout dravce ze Záchranné ornitologické stanice v Hošťálkové, vyzkoušet své dovednosti na rytířském trenažeru nebo si zastřílet z luku na terč.
„O chuťové se opět postará vyhlášený mistr guláše Karel Jurčík, který slíbil několik druhů zvěřinového guláše a svou bezlepkovou specialitu – guláš hlívový. K mání ale bude i spousta dalších dobrot k jídlu a pití,“ dodal Koňařík. 
Záštitu nad 11. Templářskými slavnostmi převzali hejtman Zlínského kraje Radim Holiš, starosta Vsetína Jiří Růžička a radní pro kulturu a školství Zlínského kraje Zuzana Fišerová. „Templářské slavnosti se za dobu svého konání staly akcí regionálního významu, na kterou přijíždějí lidé z širokého okolí. Já bych chtěla všechny co nejsrdečněji pozvat a organizátorům popřát, aby se tato krásná akce vydařila minimálně tak dobře, jako v uplynulých ročnících,“ vzkázala Fišerová.

Podrobný program a další informací najdete na stránkách www.muzeumvalassko.cz nebo Facebooku @muzeumregionuvalassko.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Muzeum regionu Valašsko