Víkend ve znamení raket a kosmonautiky

26.11.2021 13:42

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Blíží se akce, která má ve valašskomeziříčské hvězdárně dlouhou tradici. „Poslední listopadový víkend zde bude patřit semináři s názvem Kosmonautika, raketová technika a kosmické technologie, nejstaršímu svého druhu v Česku. Hvězdárna ho pořádá přes šedesát let. Letos se uskuteční od pátku 26. do neděle 28. listopadu,“ informoval tiskový mluvčí hvězdárny Josef Beneš.

„Na programu bude 10 přednášek předních českých a slovenských odborníků. Jsou mezi nimi známí publicisté a popularizátoři i majitelé firem náležejících ke kosmickému průmyslu. Jejich výklad zaujme posluchače, kteří danou problematiku sledují, stejně jako laickou veřejnost,“ zve k návštěvě ředitel hvězdárny Libor Lenža, kterého těší, že po loňské „covidové“ on-line verzi bude seminář opět prezenční.    

Publikum se kromě jiného dozví, co nového se v kosmonautice odehrálo a jaké jsou nejbližší plány dobyvatelů vesmíru. „Neopomeneme ani celosvětově sledované aktivity americké firmy SpaceX a vědecký výzkum planety Mars. Zajímavá bude také přednáška předsedy Slovenské organizace pro vesmírné aktivity Jakuba Kapuše, který bude vyprávět o tom, jak si splnil svůj sen stavět a vypouštět satelity,“ připomněl ředitel hvězdárny.

Seminář se uskuteční v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními. Více informací lze nalézt na www.astrovm.cz..

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Archiv Hvězdárny Valašské Meziříčí