Vedení města poděkovalo starostům obcí s rozšířenou působností Kroměříž

02.07.2022 14:05

KROMĚŘÍŽ - Starosta Kroměříže Jaroslav Němec a místostarostka Daniela Hebnarová se v pátek 1. července setkali se starosty obcí s rozšířenou působností Kroměříž. „Volební období, které se blíží ke konci, bylo kvůli epidemii koronaviru velmi náročné. A teď jsme navíc spadli do dalších problémů souvisejících s energetickou krizí a zdražováním kvůli válce na Ukrajině. Rád bych ocenil, jak vše zvládáte, a za náročnou práci pro obce a města vám poděkoval,“ uvedl Němec.
Kromě zhodnocení minulých čtyř let se účastníci setkání věnovali i aktuálním tématům. Diskutovalo se o sociálních službách, ale především o regionálním školství. „Do kroměřížských mateřských a základních škol se hlásí děti z okolních obcí, s otevřením Amazonu v Kojetíně lidí v regionu ještě přibude. Město proto již nyní řeší navýšení kapacit pro mateřské školy,“ dodala Hebnarová. Starostové menších obcí zase poukazovali na to, že rodiče přihlašují děti z vesnic do městských základních škol. „Rodiče vozí děti do města, žáků je málo a naše škola skomírá, byť se ji snažíme udržet za každou cenu,“ řekla Pavlína Procházková, starostka obce Počenice-Tetětice.
Obecní úřady obcí s rozšířenou působností (ORP) jsou mezičlánkem od státu přeneseného výkonu státní správy mezi krajskými úřady a ostatními obecními úřady. Obecní úřady obcí s rozšířenou působností tak mají oproti ostatním obecním úřadům některé oblasti působnosti navíc, a to nejen pro svůj vlastní, základní správní obvod, ale zpravidla i pro další obce v okolí. V případě ORP Kroměříž vykonává stanovené činnosti pro 46 obcí západní části bývalého okresu Kroměříž Městský úřad Kroměříž.
„Jedná se zejména o agendy evidence obyvatel, vydávání cestovních a osobních dokladů, řidičských průkazů, technických průkazů, živnostenského oprávnění, sociálně-právní ochranu dětí, péče o staré a zdravotně postižené osoby, vodoprávní řízení, odpadové hospodářství a ochranu životního prostředí, státní správu na úseku lesů, myslivosti a rybářství nebo o dopravu a silniční hospodářství,“ specifikoval Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.
Obvod ORP Kroměříž zahrnuje obce Bařice – Velké Těšany, Bezměrov, Břest, Cetechovice, Dřínov, Honětice, Hoštice, Hulín, Chropyně, Chvalnov – Lísky, Jarohněvice, Karolín, Koryčany, Kostelany, Kroměříž, Kunkovice, Kvasice, Kyselovice, Litenčice, Lubná, Lutopecny, Morkovice – Slížany, Nítkovice, Nová Dědina, Pačlavice, Počenice – Tetětice, Prasklice, Pravčice, Rataje, Roštín, Skaštice, Soběsuky, Střílky, Střížovice, Sulimov, Šelešovice, Troubky – Zdislavice, Uhřice, Věžky, Vrbka, Zářičí, Zástřizly, Zborovice, Zdounky, Zlobice a Žalkovice.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž