Věda v pojetí žáků základní školy bavila přítomné

24.03.2022 07:43

OTROKOVICE - RC auta, Jak vznikají/zanikají peníze, Tornáda, Myšohryz, Elektřina a chemie, Znamení zvěrokruhu, Neživá příroda, Severská mytologie, Manga, Mýtická stvoření starověkého Řecka, Historický šerm, to vše byla témata školního kola Dětského vědeckého kongresu, který ve středu 23. března proběhl v ZŠ T. G. Masaryka.

Dětský vědecký kongres je projekt zaměřený především na nadané, šikovné a zvídavé děti. „Zájemci si připravili krátké projekty na téma, které je zajímá a kterému se věnují. Hotový projekt pak prezentovali právě na tomto kongresu a to nejen před ostatními přednášejícími, ale také před diváky z řad žáků a učitelů ZŠ TGM Otrokovice,“ sdělila speciální pedagožka Hana Úlehlová.

Příprava na kongres zabrala několik měsíců. „Žáci si nejprve museli vybrat téma, nastudovat o něm potřebné informace, za pomoci učitelů – koordinátorů vytvořit prezentace a nakonec najít odvahu stoupnout si před diváky a vše jim představit. Díky tomu mohly děti uplatnit své znalosti a dovednosti, pochlubit se okolí, co umí a v čem jsou dobré, a v neposlední řadě se zdokonalit v prezentaci a komunikaci,“ přiblížila tisková mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.

V letošním školním roce 2021/2022 se představilo celkem 11 prezentací. „Tvůrci byli žáci 3. až 9. tříd. Každý si připravil komentovanou prezentaci na max. 10 minut dle vlastního zájmu – témata rovněž nebyla omezena. Poté vždy následovala diskuze, v níž prezentující odpovídali na dotazy diváků. Zapojit se mohli jak jednotlivci, tak i týmy. Součástí některých projektů byly i velmi zajímavé reálné ukázky.  Prezentace zároveň postoupí do otrokovického kola, do kterého jsou zapojeny i ostatní základní školy Otrokovic,“ doplnila Hana Úlehlová.

Tento projekt vychází z MAP II. realizovaného Odborem školství a kultury Otrokovice. Otrokovické kolo Dětského vědeckého kongresu se koná 24. března online formou.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Otrokovice