Večer při svíčkách ve Valašském muzeu

01.12.2023 07:41

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Advent ve Valašském muzeu v přírodě zahájí slavnostní předvánoční koncert s názvem Večer při svíčkách, který se uskuteční v Janíkově stodole v sobotu 2.prosince od 17.00.

„Pozvání na letošní Večer při svíčkách přijala hudební skupina Ruky Na Dudy, která představí archaickou hudbu z kraje pod Lysou horou a pokřtí své vánoční albumŠťastně a vesele. Současně přivítáme jazzové uskupení African American Spirituals Trio s americkou zpěvačkou Chaazi Levíček,“pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel muzea. Jazzové African American Spirituals Trio seznámí diváky s americkými duchovními písněmi.

Hudební instrumentář slupiny Ruky Na Dudy z Frenštátu pod Radhoštěm  zahrnuje dnes málo užívané či zcela zapomenuté hudební nástroje jako koncovka, fujarka, pastýřská píšťala, salašovka, ochlebky, gajdy, malý cimbál, ovčí zvonkohra, kobza. Jednotlivé nástrojové sestavy, které kapela Ruky Na Dudy ve své produkci využívá, mají své předlohy v reálných podobách známých z minulosti, či z dalších karpatských regionů a styly hry se pohybují mezi póly archaické rekonstrukce a world music.

„African American Spirituals Trio představuje americkou zpěvačku Chaazi Levíček
za doprovodu dvou předních českých jazzových muzikantů – Jiřího Levíčka na klávesy a Jiřího Slavíka na kontrabas. Trio vychází z repertoáru starých amerických černošských spirituálů, což jsou velmi silné melodie, písně a hymny převážně náboženského charakteru. Trio tyto spirituály volně interpretuje, a to jak v historickém podání, tak i v moderním duchu

Prodej vstupenek bude zahájen v 16.00 na pokladnách v Sušáku,“ dodala Pavlína Polášková, pracovnice vztahů s veřejností. Další informace jsou k dispozici na webových stránkách muzea.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Národní muzeum v přírodě, příspěvková organizace