Ve výběhu slepic na okraji Zlína řádila kočkovitá šelma „černé ucho“

29.07.2022 16:24

ZLÍN - Pořádný šok čekal v úterý 26. července večer chovatelku slepic v okrajové části Zlína. Kontaktoval ji soused a upozornil ji, že puma jí ve výběhu trhá slepice.„Žena pohotově vytočila linku 156 a na místo tak zamířila hlídka Útvaru kynologické služby Městské policie Zlín, zatímco druhá hlídka vyzvedla pracovníka Odboru životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína. Strážníci po příjezdu zjistili, že ve výběhu slepic skutečně ‚úřadovala‘ šelma, ale nejednalo se o pumu, nýbrž o karakala,“ uvedl zástupce ředitele městské policie Pavel Janík.
Zvíře patřilo manželům, kteří v lokalitě hlídali dům příbuzných. „V okamžiku, kdy připravovali na zahradě večeři, se mladé šelmy zmocnily přirozené pudy a vydala se na zahradu domu v sousedství, kde měla zadávit pět slepic. Poté, co zaslechli křik, se ihned vydali na místo a exotické zvíře sami odchytili,“ sdělil Pavel Janík.
Karakal je kočkovitá šelma střední velikosti patřící do podčeledi malé kočky. Žije v Africe a v Asii. Má štíhlé tělo s dlouhými končetinami a krátkým ocasem. Na konci uší, jež mají černou barvu, se nachází tmavé štětiny. Zbarven je béžově, pískově, hnědě, zlatavě či načervenale, na hlavě má černou kresbu. Dosahuje hmotnosti 5 až 22 kg, přičemž samci jsou větší než samice.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městská policie Zlín