Ve Vsetíně si připomněli výročí vypálení židovské synagogy

20.03.2024 10:11

VSETÍN - Přibližně stovka Vsetíňanů v čele s představiteli města se v úterý 19. března sešla u památníku ve Štěpánské ulici, aby si pietním aktem připomněla 85. výročí vypálení židovské synagogy, která v tomto místě dříve stávala.
„Synagogu nechal ve Štěpánské ulici postavit koncem 19. století Židovský náboženský spolek. S příchodem nacistů a blížícím se začátkem druhé světové války byl ale vývoj židovské komunity ve Vsetíně brutálně přetržen. V noci z 19. na 20. března 1939 byla synagoga vypálena příslušníky Schutzpolizei. Během následujících tří let byli občané židovské příslušnosti odvlečeni do vyhlazovacích táborů. Z 81 Židů, kteří žili ve Vsetíně v roce 1939, se jich vrátilo po válce domů pouze pět,“ vzpomněla historii Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
Právě osudnou březnovou noc z roku 1939, kdy došlo k vypálení židovské synagogy, si Vsetíňané připomněli v úterý 19. března pietním aktem u památníku ve Štěpánské ulici. „Připomínat si tyto tragické události je nezbytné obzvláště v dnešní době, kdy sice Česká republika nadále patří mezi nejsvobodnější a nejbezpečnější země, ale na mnoha místech nedaleko nás probíhají válečné konflikty. O to více si važme toho, co máme,“ uvedl při proslovu místostarosta Pavel Bartoň.
Historické události spojené s pobytem i útlakem Židů v našem městě během předválečného a poválečného období připomněl ředitel Státního okresního archivu Vsetín Tomáš Baletka. Pěvecké a taneční vystoupení si pak připravili studenti Masarykova gymnázia, SZŠ a VOŠZ Vsetín. Na závěr pietního aktu přítomní položili k památníku květiny a svíce.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín