Ve Vsetíně si připomněli 79. výročí osvobození

04.05.2024 15:10

VSETÍN - V dopoledních hodinách v pátek 3. května se u památníku Osvobození a hrobu neznámého vojína na náměstí Svobody ve Vsetíně uskutečnil za přítomnosti čelních představitelů města pietní akt. Zúčastnění si připomněli 79. výročí osvobození od německé okupace.

„Dnes se ve světě odehrává spousta válek, které jsou ale od nás díkybohu daleko a my je vnímáme pouze z médií. V centrech válečného dění ale lidé dnes a denně zažívají strach o své životy. Přesně to samé před více než sedmi desítkami let prožívali i lidé v naší zemi i v našem městě. Mnozí z těch, kteří tehdy projevili odvahu a postavili se německým okupantům, byli odvlečeni do koncentračních táborů a zabiti. O životy přišlo také mnoho z těch, kteří nás osvobozovali. Byli to konkrétní lidé – synovésvých matek, manželé svých manželek. Ti všichni položili životyza to, abychom my dnes mohli žít ve svobodě. Za to zaslouží obrovské poděkování a úctu,“ pronesl v projevu k účastníkům pietního aktu starosta Vsetína Jiří Čunek.

Jeho slova doplnil bližším popisem dění kolem osvobozovacích bojů ve Vsetíně ředitel Státního okresního archivu Vsetín Tomáš Baletka. O kulturní vsuvku se postarali žácizákladní školy Luh. Čestnou stráž u památníku drželi členové dětského folklorního souboru Vsacánek, sokolové, skauti a vojáci z Krajského vojenského velitelství Zlín.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín