Ve Vsetíně oslavili Den vzniku samostatného československého státu

27.10.2021 08:33

VSETÍN - Ve čtvrtek 28. října oslavíme 103 let od vzniku samostatného československého státu. K tomuto výročí připravila radnice spolu s místními společenskými organizacemi pietní akt, který se konal v úterý 26. října u památníku prvního československého prezidenta T. G. Masaryka v Palackého ulici.

„Položením květin u tohoto památníku si jeden z nejvýznamnějších státních svátků připomněli také starosta Jiří Růžička a místostarostové Simona Hlaváčová, Tomáš Pifka a Pavel Bartoň,“ uvedla tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.
„Vždy, když si připomínáme zásadní milníky naší historie, vede nás to k přemýšlení nad příčinami a důsledky událostí, které se v minulosti staly, a mělo by nás to vést k vytváření si správných názorů a postojů pro další život. Například vzájemný respekt je základním stavebním kamenem demokracie, jejímž ztělesněním byl právě první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, u jehož památníku se dnes tady scházíme,“ řekl v proslovu starosta Růžička.

Na jeho slova navázal faktickým pohledem do historie ředitel Státního okresního archivu Vsetín Tomáš Baletka. Vystoupení si připravili také členové Mužského pěveckého sboru Lumír, kteří na závěr zazpívali českou státní hymnu.   
Vlastimil Langer

Zdoj a foto: MěÚ Vsetín