Ve Vítově hořela chata, nikdo nebyl zraněn

28.11.2020 09:22

FRYŠTÁK -  Škodu za 50 tisíc korun způsobil dnes požár chaty ve Fryštáku, místní část Vítová na Zlínsku. Podle Romana Žemličky z HZS Zlínského kraje požár vznikl kvůli nedostatečné vzdálenosti kouřovodu od hořlavých konstrukcí. Nikde nebyl zraněn.
„V 6:06 hodin byl hasičům nahlášen požár chaty ve Vítové. K požáru vyjeli dobrovolní hasiči z Fryštáku a profesionální hasiči ze Zlína. Těžké technice hasičů komplikovala příjezd rozbahněná cesta. Na místě požáru hasiči zasahovali v dýchacích přístrojích,“ uvedl Roman Žemlička.
Hasiči průzkumem zjistili, že hoří obložení kolem komína. Požár uhasili jedním vysokotlakým proudem vody. K odvětrání prostor použili přetlakový ventilátor.
„Protože se požár rozšířil i do stropní konstrukce, museli rozebrat část konstrukcí za pomoci ručního nářadí a motorové pily. S termokamerou vyhledávali další možná skrytá ohniska hoření. Na místo se dostavila Policie České republiky a vyšetřovatel hasičů. V místě vzniku požáru byla nalezena i mrtvá sova. Ta ale neměla vliv na vznik požáru,“ dodal mluvčí hasičů.

Včasným ohlášením a rychlým zásahem byly uchráněny hodnoty v předběžné výši 250 tisíc korun.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: HZD Zlínského kraje