Ve středu 6. října mohou voliči v izolaci či karanténě hlasovat na DRIVE-IN stanovištích

05.10.2021 14:06

 ZLÍNSKÝ KRAJ – Ve středu 6. října, budou moci voliči ve Zlínském kraji, kterým byla v souvislosti s koronavirem nařízena povinná karanténa nebo izolace, moci využít své volební právo v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny, a to na tzv. DRIVE-IN stanovištích. „Zřízena budou ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži, voliči zde budou volit přímo z auta. Voliči v karanténě nebo izolaci, kteří se hlasování na DRIVE-IN stanovištích nebudou moci zúčastnit, mohou na základě předchozího telefonického objednání (nejpozději do 7. října, 20:00 hod.) hlasovat do zvláštní přenosné schránky, a to ve dnech 8. a 9. října,“ uvedla krajská tisková mluvčí Soňa Ličková.

DRIVE-IN neboli volební stanoviště
Stanoviště DRIVE-IN budou ve středu 6. října ve Zlínském kraji fungovat ve všech čtyřech okresních městech, a to v čase od 8:00 do 17:00 hod. Zřízeny zde budou stany, k nimž volič přijede autem, ze kterého vůbec nevystoupí, volit bude přímo z auta. S sebou musí mít platný občanský průkaz, cestovní pas nebo voličský průkaz a doklad o nařízené karanténě nebo izolaci, kterým může být zejména rozhodnutí krajské hygienické stanice, potvrzení vydané lékařem nebo listinné či elektronické potvrzení o pozitivním výsledku testu na covid-19.
Tato stanoviště budou v Uherském Hradišti u vlakového nádraží, na parkovišti Českých drah – sever, v Kroměříži na Hanáckém náměstí, ve Zlíně na parkovišti č. 24 (CREAM) a ve Vsetíně v ulici U Bečvy, na točně u hotelu Sport.
„Je důležité, aby se volič dostavil do okresního stanoviště podle místa svého trvalého bydliště, nikoliv třeba v místě, kde momentálně karanténu tráví, například na chatě. Mimo okres svého trvalého bydliště bude možné volit pouze na základě voličského průkazu,“ sdělila Pavlína Nováková, vedoucí oddělení organizačních činností a neziskového sektoru krajského úřadu.

Zvláštní přenosná schránka
Voliči, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě či v izolaci a nemohou z různých důvodů využít DRIVE-IN, budou moci hlasovat do zvláštní přenosné schránky. V tom případě se musejí do 7. října, 20:00 hod. telefonicky nahlásit na krajský úřad na telefonní číslo 577 043 971 nebo 577 043 972. Na základě tohoto „objednání se“ k nim přijede hlasovací komise. Tato forma hlasování bude umožněna 8. října od 8:00 do 22:00 a 9. října od 8:00 do 14:00 hod.
„Hlasování do zvláštní přenosné schránky bude vždy probíhat mimo prostor domácnosti osoby v karanténě či izolaci, například před vstupními dveřmi domu či bytu, a to na základě telefonické výzvy hlasovací komise, která voliči nejdříve zavolá, aby byl připraven hlasovat. Pokud volič nebude reagovat na telefon nebo zvonění u dveří hlasovací komise, pozbývá po uplynutí 10 minut možnost hlasovat. Možnost hlasovat do zvláštní přenosné schránky je určena pouze lidem, kterým byla nařízena izolace v souvislosti s koronavirem,“ upřesnila tisková mluvčí.
Voliči, kteří se do volební místnosti nemohou dostavit z jiného důvodu (snížená mobilita apod.), zavolají na obecní úřad svého bydliště nebo v den voleb na svoji okrskovou komisi, která k nim dorazí s běžnou přenosnou hlasovací schránkou.

Více informací najdete na webu Zlínského kraje: https://www.kr-zlinsky.cz/zvlastni-zpusoby-hlasovani-v-souvislosti-s-onemocnenim-covid-19-cl-5315.html.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj