Ve Strážnici o tvorbě zapomenutého autora

26.06.2019 07:10

„Ale, mamičko, má ně ten Janek Havalou rád!“
„Ná, a jak víš, děvčico?“
„Ná, dyž sme šli z kostela dom, tož on ke mně hép a švác ně do zádou, až ve mně zapraštělo.“
A matka už tomu praskotu rozumí, a přijde-li Janek v neděli odpoledne na besedu, volá jej: „Ná, Janíčku, poď dál, šak co bys stál venku.“
S láskou bývá patálie a věděl to i Jan Michal Dvorecký (1862-1925), rodák z Polešovic. Právě jeho tvorbě bude věnována další Slovácká čítanka, což je jeden z pořadů Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici, věnovaný ukázkám ze zlatého fondu regionální literatury Slovácka. Jan Michal působil jako kněz ve Dvorcích na Bruntálsku (odtud jeho autorský pseudonym Jan Dvorecký) a zanechal po sobě půvabné vzpomínky na dětství nazvané Ze života malého Slováčka. Dvorecký je vypravuje v nářečí kdysi užívaném v Polešovicích a několika dalších obcí dolské nářeční oblasti. Kdo by už dnes řekl, že sdělení „Strejčku máte psejčka pod vozejčkem“ je vyjádřeno nářečím, kterým mluvili lidé v části Pomoraví na Slovácku.
V literárně folklorním pořadu vystoupí ženský sbor Drmolice, chasa a děti z Polešovic a cimbálová muzika Vinár z Veletin. Úryvky z díla Jana Michala Dvoreckého zazní v podání herců Slováckého divadla Pavlíny Hejcmanové a Vladimíra Doskočila.
Pořady Slovácké čítanky připravuje a moderuje novinář a publicista Jiří Jilík, člen Syndikátu novinářů Zlínského kraje. Letošní Slovácká čítanka se koná v sobotu 29. června od 11 hodin ve strážnickém skanzenu v areálu lučního hospodářství.

Jiří Jaro