Ve Strání hrozila evakuace obyvatel kvůli nevybuchlé letecké pumě

24.08.2020 16:45

STRÁNÍ -  Obyvatelům obce Strání na Uherskohradišťsku dnes hrozila evakuace kvůli podezření na možný výskyt nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války. Nález se naštěstí nepotvrdil.
„Dnes proběhlo v obci policejní bezpečnostní opatření v souvislosti s možným výskytem nevybuchlé munice. Podle starousedlíků a historických pramenů se zde měla nacházet americká letecká puma. Tuto informaci předběžně potvrdila také soukromá pyrotechnická firma, která provedla pyrotechnický průzkum místa,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.
Z tohoto důvodu hned v ranních hodinách dorazily do obce na čtyři desítky policistů. Byli zde pořádkoví i dopravní policisté a samozřejmě policejní pyrotechnici.
„V případě, že by se nález potvrdil, provedli bychom evakuaci zhruba 2 500 obyvatel. Také jsme byli připraveni uzavřít komunikaci vedoucí na Slovensko. Se slovenskými kolegy jsme byli ve spojení. Pokud by to situace vyžadovala, uzavřeli bychom komunikaci jak ze slovenské, tak z české strany. Hlídky by poté odkláněly provoz na objízdné trasy,“ vysvětlila policistka.
Výskyt munice se naštěstí na uvedeném místě nepotvrdil. V zemi v hloubce dvou metrů pod komunikací se nacházela železná trubka bývalého plynovodu.
„Poté ještě výkopové práce pokračovaly do celkové hloubky čtyř metrů. Tímto průzkumem již nebyly zjištěny žádné kovové fragmenty. Akci jsme proto ukončili. Místní se tak vyhnuli hrozící evakuaci,“ uzavřela Simona Kyšnerová.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje