Ve Slováckém divadle bude mít premiéru Limonádový Joe

16.06.2022 10:26

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - V saloon plný drsných mužů s kolty proklatě nízko, sklenic whisky a krásných žen se v sobotu 18. června promění Slovácké divadlo. Premiéru tam po dvou odkladech konečně bude mít parodie Limonádový Joe v režii Martiny Schlegelové. Podle režisérky je v Limonádníkovi obsažen druh humoru, který mají lidi v Čechách a na Moravě rádi.
„Žádní velcí hrdinové bránící spravedlnost, ale šikovný prodavač limonády, který se s tím svým nepřítelem nakonec nějak dohodne. To je náš hrdina. A pak jsou tam samozřejmě velmi dobré písničky, které už zlidověly, rádoby westernové prostředí, které všem přes čtyřicet připomíná letní kino z dětství, a tak dále,“ zamýšlí se režisérka Martina Schlegelová, proč je Limonádový Joe tak oblíbený a přidává pochvalu pro hradišťské herce: „Za léta, co do Hradiště jezdím, jsem ve Slováckém divadle viděla dost muzikálů a nikdy jsem z nich neměla ten pocit, který se často dostavuje, když se primárně činoherní soubor pustí do muzikálu: že někdo umí zpívat, jiný tancovat a další zas dobře hraje – a režisér se lépe či hůře snaží to zamaskovat. Tady dělat muzikál je radost.“
Titulní roli kladného hrdiny svěřila režisérka Jiřímu Hejcmanovi. „Jako malý jsem se na Joea díval v televizi, měl jsem ho moc rád, protože je to kovbojka. Už tehdy mě bavily ty rychlé pohyby, groteska. Jsem rád, že se podobně skvělé westernové podívané dočkají i naši diváci,“ těší herce, který zároveň dodává: „I když se to možná nezdá, v Limonádníkovi jsou náročné party. A u mě to platí dvojnásob, protože jsou psané pro tenora a já jsem baryton, takže se musím dostat do úplně jiných pěveckých výšin a nakouknout do mnohem vyšších sfér, nebo se o to aspoň pokusit. Tohle nejde okecat,“ usmívá se oblíbený Jiří Hejcman, který je však úspěšným muzikálovým hercem.
Kromě něj se ve slavném příběhu představí ještě jeho manželka, na Thálii nominovaná Pavlína Hejcmanová jako Tornádo Lou, držitel Ceny Thálie Tomáš Šulaj coby Hogo Fogo a Kateřina Michejdová v roli něžné Winnifred. Kromě nich se na diváky těší téměř celý soubor Slováckého divadla.
Scénu vytvořila Jana Špalová, kostýmy Aneta Grňáková, choreografieMartin Pacek a tajemná Miss Cool Cat, bitky vznikly pod vedením Adama Mašury. Dramaturgii měla na starosti Iva Šulajová. Hudební a pěvecké nastudování obstaral Josef Fojta a dojde i na triky a kouzla v podání Tomáše Šulaje. Na jevišti bude hrát i živá kapela. Premiéra se uskuteční  v sobotu 18. června od 19.00 hodin.

Vlastimil Langer

Zdroj: Slovácké divadlo Uherské Hradiště
Foto: Filip Fojtík