Ve skoku z 12. patra zabránili muži policisté se strážníky městské policie

22.04.2020 18:49

ZLÍN - Dlouhodobé partnerské vztahy vyvrcholily ve středu 22. dubna dopoledne pokusem o sebevraždu podnapilého třiašedesátiletého muže ve Zlíně. Druhovi stejně staré ženy zabránili ve skoku z okna ve 12. patře bytového domu policisté a strážníci zlínské městské policie.
„Výraznou měrou se na jeho záchraně podílela sousedka, která když viděla, co se na chodbě děje, sebevrahovi nabídla šálek kávy. Jakmile se muž v okně pro ni nahnul do chodby, policisté spolu se strážníky jej pevně uchopili a vtáhli do bezpečí,“ uvedl mluvčí Městské policie Zlín Pavel Janík.
Po orientačním vyšetření, které u něj prokázalo přes 2,5 promile alkoholu v dechu, rozhodl lékař o umístění muže v protialkoholní záchytné stanici a následném vyšetření v psychiatrické nemocnici.

„Vyšetřování ukázalo, že v domácnosti docházelo k násilí již v minulosti a bylo také předmětem oznámení z úterního rána 21. dubna. Strážníci tentokrát zjistili, že podnapilý muž měl své střízlivé družce nadávat těmi nejvulgárnějšími výrazy a několikrát ji měl dokonce udeřit,“ informoval mluvčí.
Muž ale vše popíral a naopak si sám přivolal zdravotnickou záchrannou službu, které tvrdil, že od družky inkasoval tvrdou ránu do oka. Zdravotníci ho proto převezli k odbornému vyšetření do krajské nemocnice.

Několik dalších dějství tohoto příběhu se odehrálo v průběhu celého dne Nejprve měl „přítel“ družce poškodit mobilní telefon a také se jí mstít různými schválnostmi za to, že jej odmítala vpustit do svého bytu.

„Ve středu 22. dubna ráno se sám dostavil na nedalekou služebnu městské policie a požádal strážníky o asistenci při převzetí svých osobních věcí. Hlídka mu vyhověla a družce přitom poskytla respirační roušku, neboť jak žena uvedla, všechny společné si vzal bývalý přítel,“ uvedl Pavel Janík.

Přibližně hodinu před polednem se muž do bytového domu opět vrátil, na což strážníky upozornila pracovnice ostrahy z dohledové vrátnice. Strážníci proto zkontaktovala bývalou družku, která uvedla, že u ní není, ale že ji před krátkou chvílí telefonicky kontaktoval a sdělil jí úmysl spáchat sebevraždu.

„S ohledem na toto sdělení se strážníci přesunuli do nejvyššího 12. patra, kde v jednom z oken na domovní chodbě spatřili dotyčného, který jim sdělil, že s nikým nechce mluvit a hodlá ukončit svůj život,“ pokračoval Pavel Janík.

Hlídka MP Zlín na místo přivolala všechny složky Integrovaného záchranného systému a snažila se muže přesvědčit, aby od svého záměru upustil. Krizovou komunikaci následně převzala hlídka Policie ČR, ale rozhodující roli nakonec sehrála jedna ze sousedek.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městská policie Zlín