Včelaři z Valašského Meziříčí pomohli svému krajanovi v Chorvatsku

10.02.2021 12:54

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Krajana a také včelaře Karla Vaška z Chorvatska, kterého na konci loňského roku zasáhlo silné zemětřesení, se rozhodli podpořit včelaři z Valašského Meziříčí a okolí. Valaši vybrali na pomoc 22 200 korun.
Český svaz včelařů, z. s., základní organizace Valašské Meziříčí sdružuje včelaře z širokého okolí města. Rozhodli se prostřednictvím Dobrovolného svazku obcí Mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko a Svazu Čechů v Republice Chorvatsko darovat přes 22 tisíc korun včelaři Karlu Vaškovi z chorvatského Jazveniku.
„Je to výraz solidarity s našimi krajany v Chorvatsku, kteří utrpěli značné škody při zemětřesení na konci minulého roku. Jako včelaři jsme předloni navštívili chorvatský Daruvar, kde žije silná česká menšina, a cítili jsme se tam jako doma. S chorvatskými krajany – včelaři jsme plánovali další aktivity, které ale přerušila pandemie koronaviru. Rozhodli jsme se tedy alespoň touto cestou podpořit krajana a včelaře Karla Vaška z Jazveniku, který je vzdálen šest kilometrů od Petrinje, kde se nacházelo epicentrum zemětřesení,“ vysvětlil krok valašskomeziříčských včelařů jejich předseda Michal Lysák.
Popsanou iniciativu a podporu krajanů v Chorvatsku kvitoval také starosta města Valašské Meziříčí Robert Stržínek.
„Velice mě potěšilo, že se včelaři sami rozhodli věnovat dar krajanovi a také včelaři, který byl postižen zemětřesením. Je to krásný příklad toho, že partnerská spolupráce funguje nejen na úrovni samospráv, ale i mezi spolky,“ vyjádřil uspokojení meziříčský starosta.

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Valašské Meziříčí

Ilustrační foto: Archiv KNZ