Vánoční strom v Uherském Hradišti se rozzáří za mimořádných podmínek

21.11.2021 14:32

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Bez rozzářeného vánočního stromu na náměstí si Vánoce již neumíme představit. Spolu se světelnou výzdobou města dokresluje předvánoční náladu a přináší radost dětem i dospělým.
„Na území Uherského Hradiště a jeho městských částí využívá radnice živých vánočních stromů, s jedinou výjimkou - Masarykova náměstí. Za tímto účelem každoročně vybírá vánoční strom z těch, které jsou tak jako tak určeny k pokácení,“ uvedl tiskový mluvčí radnice Jan Pášma.
Letos by se symbolem Vánoc, který bude stát na hlavním náměstí, měl stát jehličnan ze Štěpnic. Adeptem na hlavní vánoční symbol ve městě je douglaska tisolistá, která roste blízko jednoho z obytných domů na sídlišti.
„Rozsvícení vánočního stromu a vánoční výzdoby plánuje Uherské Hradiště na pátek 26. listopadu, kdy bude zahájen prodej občerstvení v dřevěných stáncích, takzvaný ‚malý jarmark‘, který potrvá až do 6. ledna 2022. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu spojené s videomappingem se letos vzhledem k nařízením plynoucím z Mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví ČR neuskuteční,“ upozornil mluvčí.
Tradiční Vánoční jarmark (velký) plánuje město v rozmezí 11. až 22. prosince. Jarmark, na kterém se představují zejména prodejci tradičních rukodělných výrobků, bude doprovázet kulturní program, který bude ve všední dny zejména odpoledne a večer. V dopoledních hodinách bude znít reprodukovaná hudba, především koledy.
 „Opět počítáme také s Ježíškovou nebeskou kanceláří, ve které mohou návštěvníci, malí i velcí, psát svá přání Ježíškovi na nekonečně dlouhý dopisní papír. Na náměstí bude umístěna již od zahájení adventu, tedy od 26. listopadu,“ slíbil starosta Stanislav Blaha. 
„I když největší z plánovaných akcí pro letošní předvánoční čas jsme museli zrušit, stále máme připravený bohatý kulturní program pro nadcházející adventní dny. Počítáme s Ježíškovou dílnou a mnoha dalšími akcemi ve Slováckém muzeu, v Městských kinech, ve Slováckém divadle, ve Skanzenu a parku Rochus a řadě dalších míst. Bohužel dopředu slíbit, že se všechny akce uskuteční v plném rozsahu, to určitě nedokážeme,“ doplnil starosta.
Také letos bude v Uherském Hradišti možné bruslit na umělém kluzišti, které bude umístěno ve sportovním areálu na sídlišti Východ. Kluziště bude v provozu od 26. 11. 2021. Bruslit bude možné denně (s výjimkou 24. - 25. 12. 2021 a 1. 1. 2022) od 10.00 do 18.00 hodin.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště