Valašské Meziříčí navštívili turečtí starostové

30.11.2021 07:55

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Připomínka společné historie a také možnosti navázání vzájemné spolupráce. Takový byl mimo jiné program návštěvy delegace Svazu tureckých měst ve Valašském Meziříčí.

„Město na soutoku Bečev je jedním ze tří v České republice, kde byly v průběhu 1. světové války zřízeny lazarety mimo jiné také pro turecké vojáky zraněné během rakousko-ruských bojů na haličské frontě. Celkem 205 z nich svým zraněním ve Valašském Meziříčí nakonec podlehlo a je zde pochováno,“ uvedl tiskový mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš. „Turecká strana má velmi silný vztah ke svým předkům a oceňuje péči, kterou jako město věnujeme uchování jejich památky. Už v srpnu Valašské Meziříčí navštívil turecký velvyslanec v ČR a tentokrát jsme přivítali delegaci Svazu tureckých měst,“ informovala místostarostka Zdislava Odstrčilová.

Kroky starostů tureckých měst, člena parlamentu a dalších hostů tak nejprve vedly na valašskomeziříčský hřbitov. Zde se nachází mohyla s mramorovým obeliskem, který od roku 1998 připomíná památku padlých tureckých vojáků 20. pěší divize.
„Poté jsme zamířili do jedné ze tříd Gymnázia Františka Palackého, která během 1. světové války sloužila jako modlitebna pro raněné turecké vojáky. Následně jsme turecké hosty přivítali také na radnici a diskutovali o možnostech vzájemné spolupráce,“ navázala místostarostka Yvona Wojaczková.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí