Valašská padesátka na lyžích opět odložena

17.02.2022 10:50

VSETÍN - Plánovaný 43. ročník nezávodního přejezdu Vsetínských Beskyd s názvem 50 km na lyžích po Valašsku neboli Valašská padesátka, který byl přeložen z 22. ledna na 19. února, se neuskuteční ani v tomto náhradním termínu. Pořadatelé z Klubu českých turistů (KČT) Vsetín se jej rozhodli kvůli opětovnému nedostatku sněhu přesunout na třetí termín – sobotu 5. března.

„Na větší části Vsetínských Beskyd je sice upravená stopa, ovšem od Vsackého Cábu směrem k Dušné a dále na Vsetín jsme již téměř bez sněhu. Běžkaři by tak museli tento zhruba desetikilometrový úsek jít pěšky, a to rozhodně není v běžkařské obuvi nic příjemného. Navíc i předpověď počasí na nadcházející dny je pro lyžaře nepříznivá. Teploty se mají pohybovat nad bodem mrazu a má foukat silný vítr. To vše snižuje bezpečnost běžkařů i v místech, kde sníh ještě stále je. Sáhli jsme proto k odložení Valašské padesátky na druhý náhradní a současně poslední možný letošní termín, kterým je sobota 5. března,“ uvedl Jiří Homolka z KČT Vsetín.

Účastníci Valašské padesátky, pokud se tedy 5. března uskuteční, si budou moci vybrat ze dvou délek tratí. Ta klasická padesátikilometrová se startem v 7.30 – 9.30 hodin vede z Bumbálky přes Soláň a Vsacký Cáb na Vsetín, kratší se startem v 9 – 9.30 hodin začíná na Soláni a dále pokračuje v trase delší varianty. Cíl přejezdu je v klubovně KČT Vsetín na Dolní Jasence 171.

Odjezd autobusů ze vsetínského nádraží je plánován na 7 hodin ráno. Startovné včetně dopravy na start a převozu zavazadel do cíle, malého občerstvení v cíli a pamětního listu činí 200 korun. Startovné bez zahrnutí dopravy je stanoveno na 70 korun.

Pro aktuální informace sledujte webové stránky turisti.czweb.org/index.htm, vývěsky KČT Vsetín nebo se informujte na telefonním čísle 736 754 097 (Jiří Homolka).

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín