Valašská obec Ratiboř se stala vicemistrem Evropy v evropské soutěži obnovy vesnice 2022

17.12.2022 07:43

RATIBOŘ - Mimořádný mezinárodní úspěch zaznamenala v těchto dnech obec Ratiboř na Vsetínsku, která v konkurenci 21 evropských obcí zaujala odbornou komisi složenou ze zástupců Německa, Slovinska a Rakouska při jejich návštěvě obce v polovině října. Výsledky hodnocení byly zveřejněny 14. prosince.
„Obec Ratiboř byla do prestižní Evropské soutěže obnovy vesnice nominována ze stříbrné pozice v celostátním kole Vesnice roku 2019, která se naposled uskutečnila před kovidovou pandemií. Českou republiku reprezentovala společně s obcí Šumvald z Olomouckého kraje.
Mottem letošního ročníku soutěže bylo Stavíme mosty. Zástupci mezinárodní komise proto vyzdvihovali ve svém hodnocení jako největší přednost Ratiboře především sounáležitost a aktivitu místních obyvatel, jejich hlubokou úctu k valašským tradicím a odvážný přístup k novým věcem a k inovacím. Pozitivně hodnotili také dobrou spolupráci se sousedními obcemi i celým regionem,“ uvedl starosta obce Martin Žabčík.
„Potěšilo nás, že naši hosté ocenili také efektivní využívání a čerpání finančních prostředků pro rozvoj obce, náš promyšlený systém odměn za úspěšné snižování množství odpadu jednotlivých domácností. Oslovil je také náš přístup k inovacím, například moderní způsob komunikace obecního úřadu a zájmových spolků s obyvateli, který naše obec vyvíjí společně se startupem Digiregion,“ doplnil starosta obce.
Návštěva komise v Ratiboři se uskutečnila 12. října. Během pěti hodin, které v obci zástupci komise strávili, jim představilo vedení Ratiboře například strategický plán obce, její vize a dlouhodobé cíle. Měli ale také možnost navštívit nejdůležitější a nejzajímavější místa a aktivity v obci. „Nechyběla ani ochutnávka tradičních místních výrobků od klobásek, uzeného, marmelád, sirupů, likérů, slivovice, koláčků, frgálů a dalších lokálních specialit. Součástí programu byly i ukázky kulturního vyžití od vystoupení cimbálové muziky nebo sboru zvoníků, který je svým vystoupením doslova uchvátil,“ upřesnil Martin Žabčík.
Oficiální vyhlášení a předání ocenění je plánováno na polovinu května 2023 v Německu.
Evropská soutěž obnovy venkova je mezinárodní soutěž obcí, kterou pořádá od roku 1990 jednou za dva roky Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice (Europäische ARGE =Arbeitsgeselschaft) Landentwicklung und Dorferneuerung) se sídlem ve Vídni. Do této soutěže postupují zástupci jednotlivých států či zemí, například za Českou republiku vítězové celostátních kol Vesnice roku z předchozích dvou let. V soutěži je oceňována dlouhodobá snaha venkovských obcí o všestranný rozvoj. Soutěži dominují obce německojazyčných zemí, ale účastní se i obce dalších zemí zejména ze střední Evropy.

Obec Ratiboř se nachází 7 km západně od města Vsetín na východním okraji Hostýnských vrchů. Rozkládá se na ploše 18,75 km2 a žije zde aktuálně 1837 obyvatel. V roce 2019 vyhrála Ratiboř krajské kolo soutěže Vesnice roku, kterou pořádá Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. V celostátním kole soutěže potom obec obsadila 2. místo.

Vlastimil Langer
Zdroj: Tisková zpráva obce Ratiboř

Foto: Obecní úřad Ratiboř