Valašská dědina přivítala jaro

23.05.2022 07:43

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Připomínkou tradičních jarních prací ožila v sobotu 21. května Valašská dědina. „Při májové procházce Valašskou dědinou se návštěvníci setkali s hospodyněmi a hospodáři, kteří jim otevřeli chalupy, aby mohli přihlížet dříve běžným činnostem, které se dnes již většinou z našich životů vytratily, jako např. stříž ovcí, zpracování ovčí vlny, pletení košů, výroba provazů či bělení prádla. Zavítat mohli i do kuchyně, kde se stloukalo máslo, mohli vidět i zpracovávání tvarohu a připravena byla i ochutnávka pokrmů,“ informoval Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

V chalupách a podsíncích ve Valašské dědině potkávali návštěvníci zručné řemeslníky, např. košíkáře, kováře a metlaře. Hospodyně pracovaly na zahrádce a  na louce bělily prádlo. V zajímavém programu nechyběla ochutnávka tradičních jídel, například pohanková jídla či šrotové pagáče. Na stánisku z Rákošového ovce Valašky shodily vlnu, kterou hospodyně hned zpracovávaly až po její spřádání na kolovratu. Návštěvníci si sami mohli vyzkoušet stloukání másla a následně ho i ochutnat.

Své produkty a rady nabídli také včelaři z Českého svazu včelařů, chovatelé koz z místní farmy Zerlina a další odborníci. Po celý den vyhrávala muzika Radhošť a gajdoš Sovják.
Vlastimil Langer

Zdroj: Valašské muzeum v přírodě

Foto: Jan Kolář