V Uherském Hradišti se jednalo o obnově tamní věznice a vybudování Památníku obětí totalitních režimů

18.08.2021 14:01

ZLÍNSKÝ KRAJ – Jednání všech klíčových partnerů podílejících se na přípravě projektu obnovy věznice v Uherském Hradišti a vybudování Památníku obětí totalitních režimů se v úterý 17. srpna uskutečnilo v Uherském Hradišti. Jednání iniciovala Zuzana Fišerová, radní Zlínského kraje pro kulturu a školství.
„Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a Moravské zemské muzeum ve spolupráci se Slováckým muzeem čeká nelehký úkol. Společnými silami musí připravit stavebně technickou obnovu zanedbaného objektu věznice a zároveň připomenout formou expozice osudy lidí, kteří zde zažili zřejmě nejhorší okamžiky svého života, kdy byli vězněni, mučeni, někteří přišli o život. Je potřeba tuto část naší lidské historie připomínat dalším generacím, aby se neopakovala. Jako stát jsme se nedokázali s touto temnou historií vyrovnat, málo jsme se omluvili obětem,“ uvedla radní Zuzana Fišerová.
„Vzájemná diskuze přinesla mnohé podněty pro další přípravu projektu. V nejbližší době by mělo být jasné, zda se začne připravovat projekt formou architektonické soutěže či zadáním veřejné zakázky. Přítomní se shodli, že je nezbytné zachovat autenticitu a původnost prostředí. Momentálně se zpracovává stavebně technický a stavebně historický průzkum, který by měl ukázat směr rekonstrukce. Nicméně prostory určené pro expozici muzea by měly směřovat k 50. létům minulého století,“ sdělil Jan Vandík z Oddělení komunikace a vnějších vztahů Zlínského kraje.
Zuzana Fišerová také poukázala na možnost propojení dalších projektů, které připravuje Zlínský kraj, a to obnovu Památníku Ploština či expozici v bráně areálu Svit, kterou chystá nezisková organizace Post Bellum. Bylo by vhodné v této souvislosti připomenout i historickou vazbu na vilu Franklovka, která sloužila jako úřadovna STB, a kde mučili politické vězně, nebo na Velké kino ve Zlíně, kde se konal největší politický proces s odsouzenými v rámci „Světlany“.
Kromě muzea by v objektu měl sídlit Okresní soud, Probační a mediační služba a Státní zastupitelství. „V rámci realizace projektu je pro nás také neopominutelná role veřejnosti, kterou pro nás na prvním místě představuje Město Uherské Hradiště,“ uvedl Ivo Popelka, ředitel územního pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM).

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj