V Uherském Hradišti přibyly další nádoby na oleje a tuky

12.04.2022 07:45

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Už přes tři roky mají občané Uherského Hradiště možnost zbavit se pohodlně upotřebeného oleje nebo tuků z kuchyně. Radnice nechala napříč městem rozmístit speciální zelené nádoby, kam je možné olej ukládat. Nyní se počet míst s nádobami na olej rozšířil o dalších šest, celkem tedy již občané mohou oleje a tuky vyhazovat na 38 místech ve městě.

„Lidé možnost jak se zbavit olejů z vaření přivítali a hodně jí využívají, přesto má sběr ještě rezervy. Ze začátku si občané často pletli nádoby na sběr olejů s těmi, kam se hází sklo, nyní se častěji stává, že jsou oleje vyhozeny v nevhodných nádobách či obalech,“ uvedl Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.

„Rádi bychom připomněli, že oleje lze do speciálních nádob vyhazovat v uzavřených PET lahvích nebo jiných plastových obalech, nepoužívejte prosím skleněné lahve,“ sdělil místostarosta města Čestmír Bouda s tím, že sběr olejů se týká pouze olejů z domácností. 
„Vyjetý olej z auta či z jiné techniky tam rozhodně nepatří,“ uvedl.

Nové nádoby na oleje jsou přistaveny na těchto místech: Štěpnická 1108, Za Alejí 872, Zahrádky 1526, Pod Svahy 1000, Sadová 1031, Louky 496.

Uherské Hradiště bylo v roce 2019 prvním městem ve své kategorii ve Zlínském kraji, kde byl sběr použitého oleje z domácností zaveden. Zatímco v prvním roce sběru olejů bylo svezeno 2304 kilogramů olejů a tuků, za loňský rok to bylo již 6007 kilogramů.

Město Uherské Hradiště patří v oblasti odpadového hospodářství již dlouhodobě mezi krajské lídry.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště