V Uherském Brodě byla vyhlášena Stavba roku 2022 Zlínského kraje

16.06.2023 07:21

ZLÍNSKÝ KRAJ - Dvacátý první ročník soutěže Stavba roku Zlínského kraje se vyznačuje hned několika zajímavostmi. Do soutěže, nad kterou převzal záštitu hejtman ZK Radim Holiš, bylo přihlášeno 61 staveb, což je nejvíce v jeho historii. Odborná porota složená ze zástupců vyhlašovatelů Krajské stavební společnosti Zlínského kraje při Svazu podnikatelů ve stavebnictví a České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, odborných poradců z řad architektů a vedení Zlínského kraje proto udělila rekordní počet hlavních cen a čestných uznání.
„Dalším důvodem pro mimořádný počet ocenění byla vysoká kvalita odvedené práce, kterou se vyznačují všechny přihlášené stavby. A to nejen na území našeho kraje, ale i v dalších místech republiky. Dokazují architektonickou kreativitu, inovaci, technickou kvalitu a respektování životního prostředí našich stavbařů, architektů a investorů. Rozhodování členů komise proto nebylo ani letos jednoduché,“ řekla Dagmar Nová, předsedkyně odborné poroty.
Přihlášených 61 staveb, dokončených v roce 2022, bylo rozděleno do tradičních sedmi kategorií. Zajímavostí je i počet projektů v kategorii Stavby realizované mimo území ZK, kterých bylo letos přihlášeno dvacet. Což je nejvíce v historii soutěže. Dalších 41 bylo v kategoriích Průmyslové a zemědělské stavby, Domy pro bydlení, Rodinné domy, Dopravní, inženýrské a ekologické stavby, Stavby občanské vybavenosti, Realizace rozvojových projektů měst a obcí. V jednotlivých kategoriích byl udělen rekordní počet čestných uznání a v několika i dvě hlavní ceny. K tradicím soutěže patří udělení Ceny hejtmana ZK a krajské organizace Syndikátu novinářů ČR. Letos podruhé udělilo svoji cenu i Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Také letos byl oceněn stavbyvedoucí – Pavel Mikulec za práci na stavbě Víceúčelový dům ulice Hradební Uherské Hradiště. Opět byli do soutěže zapojeni studenti a učni průmyslových škol se stavebním zaměřením. Získali ocenění v soutěži Studentská práce roku a učni za úspěchy v odborných soutěžích stavebních řemeslných oborů, doplnil Zdenek Hoza, tajemník soutěže.

Cena GRAND PRIX arch. Pavla Nováka - Administrativní budova Kloboucká s.r.o., Brumov-Bylnice
„Po všech stránkách mimořádné firemní sídlo lesnicko – dřevařské firmy, na které bylo použito dřevo převážně z okolních lesů a zpracováno na místní lince. Vysoce elegantní a účelně řešená dřevostavba vyniká vysokou architektonickou kvalitou a designem, dokonalou prací se dřevem včetně konstrukce, detailů i interiérových prvků, vše s ohledem na udržitelné stavění,“ zdůraznila předsedkyně poroty Dagmar Nová.

Cena hejtmana - Uherskohradišťská nemocnice a.s. – Rekonstrukce objektu 14
„Ze staveb, které se po vyhodnocení komise dostaly do užšího výběru, jsem se rozhodl podpořit stavbu Uherskohradišťské nemocnice. Zvládnout rekonstrukci zdravotnického zařízení za provozu je totiž velmi komplikované. Současně je to příkladná ukázka toho, že i ve zdravotnictví se dají modernizovat původní budovy, které díky tomu mohou nadále sloužit další desítky let. Je to skvělý příklad z praxe a pro nás inspirace do další práce,“ prohlásil hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Cena novinářů - Centrální park Jižní Svahy, III. etapa Kráter – část Vodní biotop

Oblíbeným místem pro odpočinek a procházky nejenom pro obyvatele největšího zlínského sídliště Jižní Svahy je vodní biotop vzniklý modelací okolního terénu. Zdrojem vody pro biotop o ploše 1 000 m2 jsou dešťové srážky ze střech okolních domů. V letním období budou sloužit i pro zalévání okolní zeleně. V suchých obdobích bude zdrojem vody vrtaná studna. Součástí areálu je také vyhlídková lávka přes průchod zemním valem, lávka přes vodní biotop a několik set metrů parkových chodníků a stezek s lavičkami a dalším mobiliářem. Díky zajímavému vodnímu krajinářskému prvku došlo k významnému oživení sídlištního prostředí pro krátkodobou rekreaci.

Cena Ministerstva průmyslu a obchodu - Stavební úpravy a nástavba objektu ANAFRA s.r.o., Rožnov pod Radhoštěm
Ministerstvo průmyslu a obchodu se v rámci své podpory rozvoje stavebnictví připojilo k dalšímu ročníku soutěže Stavba roku Zlínského kraje. „V oceněné stavbě, spatřujeme propojení stavebnictví vyjádřené úspěšnou rekonstrukcí objektu bývalé čističky odpadních vod bývalé textilní továrny s infrastrukturou pro rozvíjející se digitalizaci. Stavba si zasloužila ocenění za náročnou rekonstrukci, zchátralého objektu průmyslové čistírny odpadních vod textilní firmy Loana v centru města, kterou by čekala pouze nákladná demolice. Ve dvou silně znečistěných podzemních podlažích, která dříve byla nádržemi pro chemické čištění barevných odpadních vod, je vysoce zabezpečené datové centrum.

 

Jana Bubeníková, Vlastimil Langer
Foto: www.stavbaroku.zlin.cz